Papriková nátierka

24.9.14

Zaváraninová sezóna sa pomaly blíži do finále. V našej rodine je to tradícia - zavárať. Už keď sme so sestrou chodili na prázdniny ku starkej, vyfasovali sme 7-decáky, lavór uhoriek a pekne sme ich do tých pohárov ukladali, ako vojačikov. Každý rok sa snažím vyskúšať niečo nové. Tentokrát to bolo Nashi želé  a morušové chutney. Sú však lásky na život a na smrť. A jednou takou je aj maminkina papriková nátierka. Ako deti sme ju milovali a pred pár rokmi som si od maminky vypýtala recept, trochu ho upgrade-la a závislácka papriková nátierka bola na svete. Ak chcete tiež podľahnúť, bežte na trh, alebo do obchodu po:

3 kg červenej papriky (kápie)
2 kg paradajok (odporúčam domáce, mäsité)
1 kg cibule
1 hlávku cesnaku
2 čili papričky
2 PL paradajkovej pasty
2 dcl octu
4 dcl olivového oleja
4 PL trstinového cukru
2 PL morskej soli

Papriku, paradajky, cibuľa, cesnak a čili papričky nameľte, rozmixujte alebo iným spôsobom spracujte na hladkú zmes. Pridajte všetky ostatné ingrediencie a postavte ten obrovský hrniec na šporák. Keď vám pomazánka začne vrieť, znížte teplotu na stredne nízku a varte odkryté aspoň 2 hodiny. Po 2 hodinkách by sa mala väčšina vody vypariť a pomazámka sa zredukovať na správnu hustotu. Vtedy ešte horúcu pomazánku nalejte do pohárikov, ktoré hneď zatvárajte. Nakoniec všetko sterilizujte pri 90 °C asi 5 minút.

Aby ste ma chápali, táto pomazánka nie je len tak hocijaká žbrnda, ktorú si napatlete na žemlu a desiata pre decká je ready... My si ju dávame na všetko. Jeme ju s pečivom, s ryžou, s cestovinami, už aj zemiakovú kašu som si ňou pokvácala a tiež to bolo fajn a prevčerom som sa pristihla, ako ju vyjedám len tak lyžičkou. Ako malú demonštráciu všestrannosti tejto pomazánky som si spravila dnes na obed tri druhy toastu. S praženičkou, s cream cheese-om a s avokádom. Chute aj farby spolu krásne ladia. Vajíčku to dodalo voňavú cesnakovú arómu, kyselkavý cream cheese zase dostal sladký paradajkový bonus a avo... Avo mi chutilo najviac - čerstvo mleté čierne korenie, papriková nátierka s náznakom čili a nasucho opražené slnečnicové semienka. S touto nátierkou nepokazíte žiadne jedlo. Tak hor sa do varenia, maškrtníci! ;)

Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS