Tekvicové gnocchi s hubami

6.11.16

Nejak som sa zacyklila. Aspoň čo sa tekvicovej témy týka. Akosi my nenapadlo nič iné, ako cestoviny. Takže po minulotýždňovej tekvicovej omáčke s mletým mäskom sa garde obracia. Tentokrát prepašujeme tekvicu priamo do cestovín. Domácich, poctivých, čerstvých!


Domáce cestoviny sú taká malá terapia zdarma. Jasné, všade bude múka, ruky budete mať polepené od cesta a neporiadku ostane viac ako po zabíjačke. Ale keď vytesníte tieto malichernosti z mysle, ostane len čistá radosť z toho momentu, keď si sadnete k stolu a všetci budú uznanlivo kyvkať hlavami a mľaskať. V rámci niekoľko ročného výskumu som zistila, že hlavne muži vedia oceniť skutočnú výnimočnosť domácich cestovín. Rovnako ako napríklad takú domácu knedlu. Všetci vieme, že sa dajú kúpiť. Dokonca sme ochotní priznať, že niektoré značky sú takmer na nerozoznanie od domácich. Ale stále je tam tá jemná nuansa autentickosti, ktorú možno dosiahnuť len a len tou zaprasenou kuchyňou a múkou vo vlasoch, za ušami a ktovie kde všade ešte. Ale verte mi, keď to zvládnem ja, dáte to aj vy!

Ak som vás nahovorila, tak si zožeňte:
200 g tekvicového pyré (postup nájdete TU)
100 g ricotty
200 g hladkej pšeničnej múky + na dosýpanie
200 g hladkej špaldovej múky
soľ, muškátový oriešok
1 celé vajce + 1 žĺtok
200 g hnedých šampiňónov
50 g lieskových orieškov
1 strúčik cesnaku
cca 1 PL nastrúhaného parmezánu
50 ml olivového oleja
rukolu

Skombinujte tekvicové pyré, ricottu a vajíčka. Poriadne spolu premiešajte. Pridajte múky, štedrú dávku soli a nastrúhaný muškátový oriešok. Vypracujte hladké cesto, ktoré takmer nelepí na ruky ani na misu. Ak je treba, pokojne dosypte ešte múku (niekedy až do 100 g). Z cesta vytvorte dlhé šúľky a tie nakrájajte na mini vankúšiky. Poprášte ich múkou a nechajte trochu "oschnúť". Ak chcete cestovine dodať jej originálny tvar, jednoducho použite vidličku. Slovami vám to nevysvetlím, to treba vidieť, takže som zodpovedne našla TOTO video, kde to demonštratívne predvedú. Takto pripravené gnocchi varte vo vriacej vode ochutenej soľou a trochou olivového oleja. Keďže sú čerstvé, netreba ich variť dlho. Keď vyplávajú na hladinu, dajte im ešte 2 max. 3 minútky a hneď ich vyberte. Ešte horúce ich polejte olivovým olejom a premiešajte, aby sa nezlepili. 
A s čím ich jesť? Ja som včera uvarila veľmi jednoduchú omáčku s gorgonzolou, ale bola fuč skôr ako som ju stihla odfotiť. :D Recept je mega jednoduchý. Na teplú panvicu hoďte 50 g masla a keď sa roztopí, pridajte na polmesiace nakrájanú cibuľu. Opekajte, kým cibuľka neskaramelizuje. Pridajte 400 ml 12% smotany na varenie, 100 g obľúbeného modrého syra a na miernej teplote varte a stále miešajte, kým sa syr nerozpustí. Nakoniec dochuťte soľou, korením a trochou nasekanej šalvie. Slaná intenzívna omáčka sa perfektne hodí k sladkastým cestovinám. Keďže sa ale tento variant nedožil svojich 15 minút slávy, dnes som pripravila gnocchi s hubami. Najprv si na panvici nasucho opečte lieskovce. Stačia 2 minútky. Len ich nezabudnite stále premiešať. Opečené oriešky vysypte do mixéra, pridajte parmezán, cesnak a olivový olej, štipku soli a čierne korenie. Rozmixujte na hustú pastu.  Na 50 g masla pražte na plátky nakrájané huby. Keď sú hríby opražené dohneda, pridajte na panvicu uvarené gnocchi, pesto z lieskovcov a všetko spolu dôkladne premiešajte. Pražte za stáleho miešania cca 3-5 minút. Nakoniec primiešajte čerstvú rukolu. Jesenné cestoviny jak šľak! Odporúča 9 z 10 fajnšmekrov! ;) 



Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS