Arašidové Mille Feuille s Profiterolkami

19.9.16

Óóó áno. Som späť a vraciam sa vo veľkom štýle! Ale nebojte sa, len sa to tvári zložito, ale keď to zvládnem ja... :D 


Mille feuille je francúzska klasika. Pláty jemného lístkového cesta strieda krémový puding. Velice sofistikovaný dezert. Ja som ale megalonanka, tak som k tomu prihodila ešte aj profiterolky a najlepšie z toho vyjdete vy, lebo tak sa dostanete ešte aj k môjmu receptu na odpaľované cesto!
Na kompletku budete potrebovať:
1 chladené lístkové cesto
240 g vody
120 g masla
120 g hladkej múky
240 g vajec (4 – 5 stredne veľkých vajec)
500 ml mlieka
100 g bielej čokolády
1 Zlatý Klas Premium od Dr. Oetkera
50 g masla
½ balenia arašidov v mede
Biela a horká čokoláda na ozdobu
150 g arašidového cesta
150 g masla izbovej teploty
70 g práškového cukru

Ako prvé je potrebné upiecť profiterolky. Prípravu odpaľovaného cesta začnite tým, že v stredne veľkom hrnci zmiešate 240 ml vody a 120 g masla pokrájaného na kocky. Za občasného miešania zohrievajte na miernom ohni, až kým sa maslo úplne nerozpustí a voda začne vrieť. Zatiaľ si pripravte 120 g hladkej múky so štipkou a majte ju po ruke. Keď voda vrie, dajte hrniec dole z variča, pridajte múku a miešajte, kým nevznikne kompaktná hmota. Vráťte hrniec na varič a za stáleho miešania varte (alebo skôr pražte) 3 – 4 minútky. Zmes má byť hladká a má sa úplne odliepať od stien hrnca. Po max 4 minútach vzniknuté cesto odstavte a nechajte aspoň 10 minút chladnúť. Zatiaľ si pripravte vajcia. Odporúčam vám odvážiť ich. O 10 až 15 g menej či viac neprekáža. Mierne vychladnuté cesto šľahajte na stredných otáčkach. Po minútke môžete začať pridávať vajcia. Vždy pridávajte postupne len jedno vajíčko a poriadne ho zapracujte do cesta. Až potom je čas pridať ďalšie. Po poslednom vajci nechajte cesto šľahať na najvyšších otáčkach. Výsledkom má byť hladké, lesklé, hutné, len mierne tekuté, veľmi lepkavé cesto. V podstate také stavebné lepidielko. Naplňte ním cukrárske vrecko so stredne veľkou okrúhlou špičkou. Na vopred pripravený plech vystlaný papierom na pečenie striekajte približne rovnaké kôpky cesta v rovnomerných odstupoch. Medzi jednotlivými kôpkami cesta musí byť vždy aspoň 4centimetrová medzera. Profiterolky pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10 minút, alebo kým nie sú zlato-hnedé. Hotové guľky z odpaľovaného cesta nechajte vychladnúť. Potom ich plňte krémom, ktorý si pripravíte vyšľahaním 150 g zmäknutého masla, arašidového masla a práškového cukru na nadýchanú penu. Naplnené profiterolky odložte do chladničky.
Lístkové cesto rozbaľte, rozdeľte na dve rovnaké časti, potrite vajíčkom, posypte trstinovým cukrom a upečte do zlata v rúre predhriatej na 200 °C. Nechajte vychladnúť. 400 ml mlieka a bielu čokoládu varte na miernej teplote, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Vo zvyšných 100 ml mlieka rozmiešajte Zlatý Klas a zmes pridajte do vriaceho mlieka. Uvarte puding a nakoniec do neho pridajte 50g masla. Vrch puding prikryte potravinárskou fóliou tak, aby sa na ňom nevytvorila „koža“ a nechajte úplne vychladnúť. Keď sú všetky komponenty vychladnuté, je čas poskladať grandiózny dezert. Začnite prvou vrstvou lístkového cesta. Na ňu natlačte pomocou cukrárskeho vrecka polovicu pudingu z bielej čokolády, posypte podrvenými orieškami v mede (nájdete ich v LIDL – arašidy a kešu oriešky s príchuťou Honey&Salt) a prikryte druhou vrstvou lístkového cesta. Nasleduje zvyšok pudingového krému, znovu nasekané oriešky a napokon poukladajte pripravené profiterolky. Vrch môžete jednoducho posypať práškovým cukrom, alebo zaliať rozpustenou čokoládou. 
A keď si konečne uvaríte kávičku a odkrojíte kus koláčika, to vám bude také žúžo labúžo! Podobne prekombinované zákusky ja robiť nezvyknem, ale tento rozhodne stojí za tú hodinu strávenú v kuchyni. Takže žiadne výhovorky! Chcem vidieť, že aspoň 10ti mille feuille ala Michelle vyskúšate. ;) 

P.S. Sorry, že tento monumentálny recept sprevádzajú len také naničhodné fotky, ale úprimne - už asi nemám nervy na fotenie :D Plánujem absolvovať nejaký kurz, lebo to ide so mnou dolu vodou. 






3 komentáre

  1. tak toto vyzera uuuuplne mega dobre.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som okrem vôní a vrtenia Mišky v kuchyni zažila aj kúsok na ochutnanie. Teda tie profiterolky na vrchu koláča, čo sa už nezmestili na tortičku. Keďže celé toto veľdielo putovalo na grilovačku, tak verím, že si všetci oblízali prsty. Tie malé jednohubky boli fakt na zožratie a šálka horúcej horkej kávy k tomu - už mi chýbala len tá Eifelovka a som v Paríži. PS: mne sa fotky páčia a mám jednu výhodu: všetky tieto tvoje vynikajúce výtvory mám možnosť ochutnať a nie ich len vidieť na foto..... Záver: Neprestávaj piecť a vymýšľať nové recepty, keď bude nový foťák, tak budeš spokojná aj s fotkami.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mango Habanero Restaurant - Mapyro
    Find the cheapest and quickest 아산 출장안마 way to get and 화성 출장안마 book 부산광역 출장마사지 Mango Habanero Restaurant in Maricopa, AZ. Find 용인 출장샵 delivery options, 화성 출장마사지 free cancellation and more at Mapyro.

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS