Broskyňový koláč s marcipánovou posýpkou

20.7.16

Marhule sú spracované, zalekvárované, zamarmeládované, zapečené. Je čas vrhnúť sa na úrodu broskýň! A ako lepšie otestujete kvalitu ovocia, ako keď ho schováte do koláča a posypete marcipánom?? Ja viem, ja viem. Cenu Min. Školstva za výskum a vývoj mám vo vrecku ;) :D


Marcipán používam veľmi zriedka. Na zdobenie len v menších množstvách, keďže je krehký. Radšej ho pričarujem DO koláča, ako naň. A keď mu robí garde pikantný oliváč a šťavnaté broskyne, zažiari viac, ako vo farbách a tvaroch na nejakej torte. Okrem toho som tento koláč vyskúšala aj s pohánkovou múkou, aby si mohla dať aj moja bezlepková kojaca sestra a na kvalite ani chuti to veru žiadne stopy nezanechalo.

Už len prekutrať komoru a nazhŕňať:
150 g trstinového cukru
230 ml plnotučného mlieka
1 citrón (alebo pomaranč)
1 vanilkový struk
100 ml oliváča
2 vajcia
200 g múky
soľ
3 broskyne

Na posýpku:
30 g studeného masla
60 g múky
2 PL cukru
soľ

Tak a teraz tip od foodblogerky aka lenivej ženy aka chronickej plánovačky. Čakáte návštevu a chcete ich ohúriť svojimi superschopnosťami dokonalej gazdinej, ktorá príde o pol štvrtej domov z práce a už o piatej má upratané, hotové pohostenie, z rúry vyťahuje čerstvý koláč a hostia padajú na riť a snažia sa závisť zakryť obdivom? (práve ste prečítali asi najdlhšiu vetu v histórii food blogov :D ) Tak s upratovaním vám nepomôžem, ale koláč si môžete predpripraviť. 


Trstinový cukor, mlieko, kôru z citrónu alebo pomaranča a rozkrojený lusk vanilky varte na nízkej až miernej teplote asi 5-10 minút. Ak máte chuť trochu experimentovať, môžete do tohto "lektvaru" pridať napríklad škocicovú kôru, vetvičku rozmarínu, alebo kus nastrúhaného marcipánu (cca 50 g). Po dovarení pridajte do ešte horúceho mlieka olej, zamiešajte a nechajte úplne vychladnúť. Ak nemáte v pláne piecť koláč hneď, pokojne môžete zmes odložiť na noc do chladničky. Rovnako šikovne si môžete dopredu pripraviť aj posýpku. Všetky ingrediencie rozmixujte na hrudkovitú masu a v zatvorenej nádobe uložte do chladničky. Zvyšok je už raz dva. Zo studeného mlieka vyberte smietky bylín, vanilkový struk alebo škoricu a zašľahajte do neho dve vajcia. V mise skombinujte múku, prášok do pečiva a štipku soli. Prilejte "mokrú zmes" a vypracujte hladké, tekuté cesto. To vylejte do menšej vymastenej formy. Posypte polovicou posýpky, na to poukladajte nakrájané broskyne a na vrch poputuje zvyšok posýpky. Pod váhou ovocia sa prvá vrstva posýpky pomaly prepadne do cesta a druhá vrstva je už len bonus! Koláčik pečte pri teplote 175°C (horný-dolný ohrev) aspoň pol hodinu. Ak sa vám bude vrchná posýpka trochu pripekať, jednoducho koláčik prikryte alobalom a pečte veselo ďalej. Hotový koláč nechajte aspoň trochu vychladnúť. Ešte štipka práškového cukru a máte fajront. ;) 



Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS