Nektarinkový Páj

22.5.16

Po kope tort a fancy schmancy zákuskov sme mali nedávno chuť na nejaký obyčajský koláč. Ovocie a maslové cesto je vždy dobrá voľba. V Lidl mali v akcii nektarinky, k tomu som zobrala pod pazuchu pár kúskov rebarbory a bolo rozhodnuté. 



U nás doma sme milovníci maslového cesta. Či už robím linecké pečivo, tarteletky alebo americký pie, výtvor je odsúdený na úspech. Tak som rokmi prišla aj na recept, ktorý je spoľahlivo naj. 

Na jeden koláč budete teda potrebovať:
375 g hladkej múky
2 - 3 PL trstinového cukru
Štipku soli
250 g masla
1 PL octu
A naplníme ho:
150 g trstinového cukru
3 PL škrobu
Kôra z jedného pomaranča
1 vanilkový lusk
300 g nektariniek (6-7 kusov ovocia)
4 kusy rebarbory

Múku, cukor, soľ a maslo nakrájané na malé kocky mixujte v mixéry, kým sa maslo nerozdrobí a nevpracuje do múky. Do pohára veľmi, VEĽMI studenej (až ľadovej) vody pridajte ocot, premiešajte a pridajde 2 PL do cesta. Mixujte a ak sa vám cesto nezačne spájať, pridajte ešte 1 PL vody. Z masy vypracujte rukami guľu, rozdeľte ju na dve časti. Vytvarujte ploché disky a tie zabalené uložte aspoň na pol hodinku do chladničky. Kým cesto odpočíva, spravíte si plnku. Vo väčšej mise skombinujte cukor, štedré lyžice škrobu, kôru z pomaranča a dužinu z vanilky. Veľmi dobre premiešajte. Ja to rada robím prstami. Cukor mi spraví peeling, esenciálne oleje z pomarančovej kôry vyhladia pokožku a ruky vám k tomu ešte aj budú krásne voňať vanilkou a citrusmi. Pečenie má proste kopu benefitov. ;) K tejto zmesi pridajte vykôstkované a nakrájané nektarinky a na malé kúsky nasekanú rebarboru. Nemiešajte! Len pridajte do misy a nechajte tak. Vyberte jeden disk cesta. Na pomúčenej pracovnej doske ho rozvaľkajte na veľkosť vašej formy. Vložte do formy, vtlačte do okrajov a ak máte miesto v chladničke, odložte na 10 minút do chladu. Až teraz premiešajte ovocie s cukrom a vysypte do formy. Druhú časť cesta rozvaľkajte, nakrájajte na hrubšie pásy. Z tých vytvorte na koláči mriežku. Nakoniec potrite vrch koláča vajcom, posypte trochou cukru a pečte. Rúra musí byť vyhriata na 180°C a koláč v nej pečte 30 - 40 minút, alebo až kým nebude vrch karamelovo-hnedý. Do chrumkava vypečený páj nechajte aspoň pol hodinku vychladnúť už ho ostáva len zjesť.




Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS