DS. Citrónový makovec. KONEČNE!

1.3.16

Poznáte ten typ koláča, ktorý môže byť sladkými raňajkami, sobotnou "bábovkou", nedeľným dezertom ku káve aj mafinami pre deti do školy? Že nie? To je čudné. Lebo ja taký mám. Práve tento makovec :)

Dnes to bude breakfast style, lebo tak sme si ho aj autenticky naposledy vychutnali. Ak mám byť úprimná, recept sa na blog dostáva hlavne kvôli kolegyni Betke. Tá mi nedávno zavolala s otázkou, kde má hľadať recept na citrónový chlebík. Keď som jej povedala, že na blogu nie je, dosť nevkusne ma zdrbala. :D Vraj taký fasa koláč a nedám ho sem. Tak ho sem teda dávam. Pre teba, Bety. Teda, pre všetkých. Ale hlavne pre teba, Bety! Na druhej strane dostala som rozkaz: "Miň naše zásoby mrazeného ovocia." A keďže sme si toho zo záhradky nasyslili poriadne veľa, hádžem ovocie aj do tohto koláča.

Všetky suroviny by mali byť izbovej teploty, takže si v predstihu pripravte:
200 g masla
200 g trstinového cukru
2 citróny
2 PL medu
4 vajcia
200 g hladkej múky
100 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
štipku soli
4 PL maku
200 g kyslej 16% smotany
200 - 300 g ovocia

Zmäknuté maslo šľahajte s cukrom do peny. Pridajte kôru z oboch citrónov, med a vajcia. Šľahajte a priebežne stierajte steny misy mixéra, aby sa všetky ingrediencie spojili. V mise skombinujte múky, prášok do pečiva, soľ a mak. Dobre premiešajte a na dvakrát pridajte do maslovo-vaječnej zmesi. Vznikne tuhšie cesto. Do toho už len ručne vmiešajte smotanu. Jemne. Cieľom je odľahčiť cesto, aby bolo šťavnatejšie a vzdušnejšie. Z tejto dávky vyjde 16 mafinov alebo pekný veľký chlebík do formy. Tak či tak, forma musí byť poriadne vymastená a vysypaná múkou. Najprv do nej nalejte polovicu cesta, nahádžte ovocie (Ja používam mrazené a je jedno aké. Funguje to s jahodami, malinami či černicami.) a zalejete druhou polkou cesta. Ak robíte chlebík, vrch uhlaďte lyžicou, ak mafiny, tresnite formou párkrát o pracovnú dosku. Citrónový chlebík pečte pri 150 - 160°C približne hodinu, alebo kým špajdľu zapichnutú do strehu koláča nevytiahnete čistú. Mafinom stačí 15 - 20 minút pri 160 - 170 °C. 


Štyri tváre makovca:
1. Raňajková tvár je najjednoduchšia. Proste trocha práškového cukru, káva/čaj a ideš. 
2. Sobotná "bábovka" je tiež veľmi jednoduché riešenie víkendovej vyžieracej krízy. Stačí vymiešať 2 - 3 kopcovité polievkové lyžice práškového cukru s trochou citrónovej, alebo pomarančovej šťavy. Len tak, aby vznikla hustá, pomaly stekajúca poleva. Tou potom prebehnite cez chlebík.
3. Keď ide o nedeľný dezert, niekedy je lenivosť silnejšia ako chuť po zákusku. Tak si proste odkrojte krajec tohto koláča, kvacnice si tam za lyžicu kyslej smotany, alebo jogurtu, esteticky dozdobte čerstvým ovocím a lístkami mäty. Námaha 0/ Efekt 500.
4. Mafiny sú super aj také samotné, ale ak ste premotivovaní, môžete vymiešať mascarpone s 1-2 malinami. Jemná ovocná chuť, krémová konzistencia a ružová farba nemôže veci vôbec uškodiť. ;)




Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS