DS - Zázvorové keksíky

4.2.16

Budem krstná mama. Lebo moja sestra bude mama. A ako takej ( mame - čakateľke) jej býva stále zle. A ja preto vypekám zázvorky. A od dnes môžete vypekať aj vy.


Keď mi Anička prezradila, že budem stryná, najprv som pol hodiny plakala v kúpeľni na vani. Od radosti... Odvtedy neplačem, len sa stále musím spamätávať, keď vidím to krásne okrúhle bruško. Moja malá sestrička, ktorej ešte stále treba zapletať vlasy a hovoriť, aby sa pri jedle neokváňala bude mať miminko. A tak sa teraz starám o obe moje baby. Veľkú aj malú.

Ak vy nemáte v rodine takýto podobný ľudský inkubátor, tak si môžete zázvorky spraviť aj len tak - pre chuť. Okrem toho, piecť ich v tomto období môže mať aj terapeutický dopad na vaše zdravie. Je totiž fasa prísť poobede z práce, vykašlať sa na sivý svet za oknami, rozohriať rúru (tým kuchyňu - tým byt - tým svoj zamrznutý frňák a skrehnuté prsty), 5 minút sa pobabrať s cestom a ani nie za hodinu čistého času sa topiť v zázvorovej vôni a sladkosti marmelády zo slnečných pomarančov.

A pritom potrebujete len pár vecí:

200 g masla
1 PL medu
1 pomaranč
250 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
1 1/2 čl sušeného mletého zázvoru
štipku soli

Zmäknuté maslo zmiešajte s cukrom, medom, kôrou z celého pomaranča a 1-2 PL pomarančovej šťavy. Šľahajte do penista. V miske skombinujte múku, zázvor a soľ. Do vyšľaheného masla prisypte suchú zmes. Odporúčam prisýpať postupne. Aspoň na 2 - 3krát. Ak máte chuť, do vymiešaného cesta môžete pridať sušené ovocie, len ho treba nasekať na drobnejšie kúsky. Napríklad taká brusnica je super a ak ste z fajnovejšieho kraja, hodí sa aj kandizovaná citrusová kôra. Cesto spracujte na okrúhli disk a zabalené ho odložte na pol hoďku do chladničky. Zatiaľ si umyjete riad, vypijete kávu, pozriete nejaké video na YouTube... Veď vy viete - "domáce povinnosti". :D Odpočinuté cesto rozvaľkajte na asi 0,5 cm hrubý plát a vykrajujte tvary. Alebo môžete spraviť z cesta rovnako veľké guľôčky a tie potom pritlačiť vidličkou (to vytvorí jednoduchý, ale pekný vzor). Tiež môžete cesto skrátka pokrájať - dajme tomu na štvorce. A úplne najpremotivovanejší môžu ešte z čerstvého cesta vytvarovať valec, ten vyváľať v cukre a až tak dať odpočívať do chladničky. následne stuhnuté cesto pokrájať na krúžky ako takú klobásku. V tom prípade bude mať každá zázvorka svoju cukrovú sukničku. Tak či onak, všetky možné spôsoby skončia na plechu! Ten si vysteľte papierom na pečenie. Keksíky pečte podľa veľkosti 5 až 8 minút pri 175°C. Ak vykrajujete malinké vzory, ako ja, stačí 5 minút. Väčšie keksíky sa pochopiteľne pečú dlhšie. Základom je svetlohnedý okraj cesta. Vtedy sú zaručene hotové. Upečené zázvorky nechajte úplne vychladnúť a potom naplňte obľúbeným lekvárom. Mne sa hodí práve pomarančový. Keďže sušienky sú sladké a marmeláda mierne horká, tvoria chutné duo.




Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS