Friday Foodspiration

30.1.15


Zlatíčka, dnes len veľmi stručne. Mám totiž za úlohu priniesť na Burger party ku svokrovcom čerstvé žemle, takže cestíčko ma už volááá. Nemohla som vás ale nechať napospas šialenému počasiu bez dodania nejakého kvalitného foodporníčka. 

DS - Vločkové sušienky s bielou čokoládou

28.1.15

Od rána mám za oknom belobu. Hmla a mráz nie sú asi nikoho obľúbené kombo, ale o to lepšie je zohrievať sa pri horúcej rúre. A to nehovorím o tom, že keď sa už dovyhrievate a rúru vypnete, vytiahnete z nej tucet chrumkavých, sladučkých sušienok! Ak k tomu ešte vyfasujete od láskovníka kyticu tulipánov, ktorá vás zase hreje pri osrdcovníku, je z toho priam tropická náladička! 
Dnešné stredajšie dezertovidlo je bez múky, lebo mám doma sestru a tá je na dobrovoľnej bezlepkovej diete, takže boli moje vločkové sušienky konečne dostatočne ocenené! Dopredu varujem, zo začiatku to s nimi vyzerá skôr ako pohroma, nakoniec z nich ale budú súce kekse! ;)


Friday Foodspiration + GIVEAWAY

23.1.15


Ani netušíte, ako som sa tešila na piatok. Konkrétne na tento! 23.1.. Prečo? Lebo dnes, moji milí, drahí pažravci, balím kufre (rozumej cestovnú tašku) a vyrážam s mojim láskovníkom na víkend do Pešte! Dllllho som nikde nebola a už mi z toho trochu hrabalo a keďže nedávny pokus o výlet zlyhal na celej čiare, tak mi môj drahý spravil radosť a zajednal ubytko. Destinácia bola jasná, nakoľko je to čo by kameňom dohodil a je hanba, že sme Budapešť ešte podrobnejšie nepreskúmali. Cieľ cesty - kaviarne, bistrá, tržnice a pouličné stánky. Osobne sa neštítim priznať, že sa tam idem najesť! A samozrejme, cvaknúť množstvo fotiek, aby som vám ich sem mohla vycapiť. Teda, ak vás to bude zaujímať. :) Ale ešte predtým 4x domáci foodblog a 1 súťažná bonusovka ;)

DS - Rýchly tvaroháč so škoricovou kôrkou

21.1.15

Minulý týždeň som bola veľmi milo prekvapená ohromným úspechom jednoduchého kakaového koláča. Kto by to bol povedal, že raz na mojom blogu pribudne článok, ktorý priláka vyše 450 mašrtníkov. A to som vám ani nemusela pred nosom mávať slovami ako giveaway, súťaž a podobnými veľmi príjemnými motivačnými prostriedkami. Tak som si povedala, že to s tými dezertnými stredami asi nebude až taká hovadina. A z úprimnosti srdca vám poviem, aj som celkom rada, lebo čo už môže byť pre blogera jednoduchšie, ako preraziť s nápadom spraviť sériu koláčov, ktoré vám (a teda ani mne) nezaberú viac ako pol hodinu? To už snáď prekoná len 15 minútový kuchár, ktorý má ale navzdory niekoľkonásobne vyšším investíciám a profesionálnemu spracovaniu približne takú sledovanosť, ako môj úplne obyčajný, neprofesionálny blog... 


Friday Foodspiration

16.1.15


Často dostávam otázku, kam chodím na inšpiráciu. Tak za prvé, väčšinou nechodím nikam. Proste si sadnem k počítaču a na Bloglovin-e prebehnem nové články svetových food bloggerov, ktorých sledujem už roky rokúce. A po druhé, táto inšpirácia je palivom skôr pre moje túžby fotografické, ako kulinárske. Nie že by sme u nás nemali dosť šikovných blogerov, ale máloktorý z nich má tak osobitý štýl fotenia, ako napríklad Linda z Call me cupcake. Celkovo bojujem s pocitom, že množstvo domácich blogerov sa vizuálne snaží viac či menej podobať tomu, čo nájdeme na stránkach zahraničných blogerov. Čo je strašná škoda... Na druhej strane sa niekedy namotám na recept od kolegu a stane sa z neho jedno z mojich obľúbených jedál. To je aj prípad tuniakovo - cestovinového šalátu od Lauri Vitale

DS no. 1 - Čokoládový koláč bez vajec, mlieka, masla a cukru

14.1.15

Dospela som k názoru, že piecť koláč v nedeľu je už mainstreamové. A keďže tento stereotyp, rovnako, ako všetky ostatné, vôbec neprospieva vývinu jedinca, rozhodla som sa zamiešať karty a zasvätiť tejto nádhernej činnosti iný deň. Po dlhom dumaní a neskoršom zúfalom zapojení trojčlenky som spravila konečné rozhodnutie. A tak vám s veľkou radosťou po dezertných vínach a dezertéroch predstavujem dezertné stredy na Just Dare to Cook (ďalej už len DS)! S malou dušičkou prehlasujem, že tento môj návrh nie je podložený žiadnym vedeckým výskumom. Našťastie podľa dlhodobého sledovania prieskumov verejnej mierny a počtu žien účastných na každoročných MDŽ akciách SMER-u má  z môjho pohľadu národ slovenský sklony uveriť skôr totálnym nonsensom, ako logickým faktom. A tak som presvedčená, že aj môj vynález - dezertné stredy - je odsúdený na úspech.

Aby ste nemohli protestovať, že vy ste pracujúci človek a na akési vypekanie v strede týždňa nemáte čas a ani chuť, mám pre vás závažný argument! Čo ak vám sľúbim, že poskytnem recepty na koláče jednoduché, rýchle a lahodné? Tak čo? Skúsite to so mnou? Dnes to bude skúšobná jazda...


Friday Fitspiration

9.1.15


Totálne neúprimne vám sem dnes dávam výber zdravých receptov z prevažne fitness blogov. A úprimne? Dnes som mala na obed misu špagiet s kečupom a fazuľou a úplne nechutne som sa v tom rochnila, lebo som chorá a láskovník je ešte viac chorý a mne sa nechcelo premýšľať nad varením. Niekedy proste nič viac nepotrebujete, len naplniť brucho a ľahnúť si späť k vášmu sopľavému frajerovi, zdieľať spolu paplón a 10 balení vreckoviek a ískať ho po vláskoch, keď v horúčke konečne zaspí. 

Každopádne máme po Vianociach a isto sme všetci pribrali a ak aj nie, tak sa každý rozbieha vlastnou cestou za štíhlejším telom. Neviem, prečo je práve 1.1. ten zázračný dátum, kedy nám to docvakne, ale budiš. A tak som, len tak zo zvedavosti, skúmala, či sa u nás nájdu nejakí cvičiaci blogeri, alebo blogujúci fitnessáci. A našla som. Nie veľa, ale predsa! Konkrétne tri + u Bianky som našla také tie zdravšie alternatívy jedál + Samotné fitness videá s návodom ako sa nastriasať, aby sa na vás po čase už nemalo čo triasť...

Zeleninový vývar s kukuričnými knedlíkmi

7.1.15

Varovanie na začiatok: Už od včera mám nechutne depresívnu náladu, takže je dosť možné, že sa kus tej čiernej, lepkavej, zapáchajúcej hnusoty prilepil aj na nasledujúci článok. Za to sa vopred ospravedlňujem. Ak vás tento fakt odradil, tak sa prehupnite rovno k receptu. Ja sa neurazím. ;)

>> Vedela som, že budete čítať ďalej, vy zvedavníci, zvedaví! << 
Chytilo ma to včera, keď sa kvôli komplikáciám zrušil môj výlet do hlavného mesta. Ako terapeut amatér (ale totálne amatérsky amatér, taký, čo sa slovo "terapeut" ešte len teraz naučil) som zhodnotila, že liekom na moje znudené srdce bude výlet do Pešte. Zašla som až tak ďaleko, že som rezervovala ubytko, zmierila sa s upršanou predpoveďou, našla tri fajn reštiky v okolí... A potom, za plotom, ... Som to všetko zrušila, lebo môj frajer má skúškové a mal by sa učiť. A dá rozum, že sama nepôjdem. A tak tu teraz sedím, sopľavá, lebo som ešte aj chorá (ale aj smutne usmoklená), sŕkam horúcu polievku (o ktorej by mal byť tento článok, ale ako vidíte, asi ani tak veľmi nie) a premýšľam, čo by som spáchala. Nejaké dobrodružstvo! Žiada sa mi veľkomesta, kaviarní a krásnych budov, upravených starších dám a bradatých mladších pánov, chcelo by to oprášiť angličtinu a zasmiať sa, keď zistíme, že sme vlastne všetci Slováci a Česi. Bol by to taký reset. Kultúrny. Spoločenský. Kulinársky. Mávate aj vy takéto potreby? Neukojiteľné? Neutíchajúce? Chute na iné krajiny? Lebo poviem vám, akokoľvek feťácky to znie, ale nie je nič lepšie, ako prvýkrát ovonať nové mesto. Tak kto so mnou pôjde cez víkend na výlet? 




Chúďa polievka :D Mala byť hviezdou programu a nakoniec skončila len ako křoví pre môj výlev. Ale aj to sa stáva vo svete polievok a celkovo jedla. Niekedy sú len zástierkou pre niečo iné, lepšie, dôležitejšie. Konkrétne na túto kamuflážnu zeleninovú polievku budete potrebovať:

1 malú cibuľu
2 strúčiky cesnaku
malý kúsok zázvoru
1 čili papričku
1 čl červenej papriky
1/2 čl drveného anízu
3-5 PL oleja
2 l zeleninového vývaru (poctivého domáceho, poprosím )
čerstvú petržlenovú vňať na servírovanie

Postup je jednoduchý, všetko od cibule po aníz očistite, nakrájajte na kúsky a buď rozmixujte, alebo v mažiari rozdrvte na pastu. Na rozpálenom oleji pastu osmažte, zalejte zeleninovým vývarom, prevarte a polievka je hotová. Samozrejme, v tejto fáze do nej môžete dať, čo sa vám zažiada. Nadrobno nakrájanú zeleninu, rezance, zemiaky, huby, dokonca aj zatrepať vajce. Ja som dnes mala chuť na obyčajné knedlíky. 50 g kukuričnej krupice + 50 g polohrubej múky + 50 g masla + 1 vajce + muškátový oriešok, soľ a korenie. Zmiešať, vytvarovať a hneď dať variť.  



Možno ste odo mňa čakali viac, nakoľko toto je môj prvý recept roku 2015. Ale poviem vám, keby aj bol tento blog v nasledujúcom roku plný podobných jednoduchých, lahodných a hlavne domáckych, nepreexponovaných receptov, budem úplne spokojná. 
Bon Apetit!

P.S. Misky sú zo SAShE >> al.ma
BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS