DS - Banánový chlebík

25.2.15

Keď v našej domácnosti príde na banány, rozhodne sme všetci za! Ja ich najradšej pijem, teda  mixujem v smoothie, ostatní skôr len tak na opičku - do ruky a zjesť. Niekedy sa ale stane, že zásoby sú väčšie ako náš apetít, pár kúskov krásne zhnedne a sladučko rozvonia celú kuchyňu. Vtedy neostáva nič iné, ako spraviť z nich banánový chlebík. 


Základom toho správne banánovo chutiaceho, voňajúceho a celkovo banánovo pôsobiaceho chlebíka sú... Banány! Nebuďte však naivní. Môžete sa snažiť ako chcete, ale z čerstvých banánov chutiť dobre nebude. Čím škaredšie, fľakatejšie a čiernejšie vaše banány sú, tým banánovejšia bude chuť aj sladkosť koláča. Ak sa vám nechce čakať týždeň na správne štádium dozretia, môžete tento proces výrazne urýchliť. Dajte banány do papierového vrecka spolu s paradajkou, zabaľte všetko do mikroténového vrecka a nechajte na teplom mieste. Za dva dni sú vaše banány dokonalé! A ak sa vám nechce čakať ani tie dva dni, rozohrejte rúru na najnižšiu možnú teplotu (50 - 70 °C) a potom ju vypnite, banány rozložte na plech a šupnite ich na 35 - 45 minút ho teplej rúry. 

Toľko banánová problematika, poďme z nich konečne spraviť koláááčik!

Potrebujete:

3 stredne veľké banány
1 vajce
2 PL kyslej smotany
2 PL trstinového cukru (med je tiež skvelý)
60 g rozpusteného masla
250 g hladkej múky
1 čl jedlej sódy
1 čl mletej škorice
štipku soli

Banány rozpučte vidličkou na jemnú kašičku, pridajte vajce, smotanu, cukor (alebo med) a maslo a odložte zatiaľ stranou. V druhej miske skombinujte múku, škoricu, sódu a soľ. 
Keďže som sa už dlllho nevidela s mojou malou sestričkou (a tak skoro sa asi ani neuvidím), tak som sa rozhodla, že kus domova aspoň pošlem za ňou do Bratislavy. Preto som pre ňu pripravila druhý, zdravší a hlavne bezlepkový variant, teda som nahradila múku. Miesto 250 g hladkej pšeničnej múky som použila 100 g rozmixovaných slnečnicových semienok, 100 g jemných vločiek a 150 g hladkej špaldovej múky. 
Vmiešajte suchú zmes do mokrej a spracujte hustejšie, lepkavé cesto. Teraz môžete do "lepkáčskej" verzie pridať hrsť nasekaných orechov. Do "bezlepkáčskej" ich už netreba, keďže semienka a vločky zabezpečia orieškovú chuť dostatočne. Prelejte ho do vymastenej a papierom vystlanej chlebíkovej formy a pečte 50 - 60 minút pri 175 °C. Upečený chlebík nechajte 15 minút vychladnúť, potom ho vyberte z formy na mriežku a počkajte ďalších asi 30 minút, kým sa do neho pustíte. Vopred varujem, že ak sa rozhodnete pre bezlepkový variant, vás chlebík bude mať vo vnútri zelený nádych. Ničoho sa nebojte, to je len chemická reakcia pomletých slnečnicových semienok a jedlej sódy. Bez váhania si užite svoj chlebík s kúskom masla, ricottou a medom, alebo len tak lámte po kúsku a šup do úst. Je skvelý na raňajky a viem si predstaviť radosť vášho potomka, keď si kus nájde v desiatovom kufríku! ;)





1 komentár

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS