Friday Foodspiration

14.11.14


Zajtra robíme oslavu. Moja krásna malá sestrička mala 25! Aj keď som staršia len o rok a pol, stále nemôžem uveriť, že je z nej dospelá samostatná ženská. Jedným z jej dospeláckych výmyslov je, že sama sebe diagnostikovala neznášanlivosť lepku. Po 25 rokov s chlebom v jednej ruke a rožkom v druhej, po všetkých tých ránach pri vianočke s maslom a kakaom, po maminkiných pizzách (v začiatkoch skôr pizzových koláčoch :D), po horách lievancov odo mňa a cestovinových orgiách. Po všetkých tých tonách skonzumovanej pšeničnej múky sa rozhodla, že jej lepok nerobí dobre... A tak Miš, ako dobrá sestra, trávi dnešný deň na Pintereste. Vo vyhľadávaní zabité dve slová - "gluten-free cake" a scrolluje. Tak držte palce, nech nájdem niečo dôstojné a hodné oslavy narodenín! ;)

1. Dosť sa čudujem, že som blog Moja Kuchyňa objavila až teraz. Na prvý pohľad ma zaujali profesionálne vyzerajúce fotky. Na druhý pohľad si ma získali jednoduché recepty na zaujímavé jedlá. Môj tretí pohľad putoval do sekcie O mne a tu mi spadla sánka - ten blog píše chlap. Apropo, ak by moja drahá sestrička nebola "alergická" na lepok, určite by som spravila Red Velvet Cake práve podľa jeho receptu.
2. S nasledujúcou inšpiráciou idem už viac menej (skôr viac, ako menej) po funuse. Ale keď Kuchařka ze Svatojánu svoje Osobné bylinné kvapky začala vyrábať, ešte som blog nemala a ak by som mala čakať do jari, tak na to určite zabudnem. Podstata osobných kvapiek spočíva v tom, že počas celej sezóny (od jari až do konca jesene) intuitívne zbierate byliny, postupne ich pridávate do veľkej nádoby a zalievate liehom. Môžete tam prihodiť aj ovocie a rôzne plody, či už kvôli chuti alebo zdravotným benefitom. Pred Vianocami svoj "zázračný lektvar"scedíte a môžete ním liečiť svoje telo, ale aj dušu. Neviem ako vy, ale ja od budúcej jari určite začnem pripravovať moju vlastnú liečivú pálenôčku.
3. Dobrý šalát nikdy nie je zlý. Ale predsa len, je už jeseň a človek musí viac špekulovať, ak chce sezónne jedlo. V zimných mesiacoch je podľa mňa najlepšie pridať na zoznam šalátových ingrediencií obilniny - jačmeň, pohánku, ryžu či pšeno. Potom si môžete dopriať napríklad krúpový šalát s ružičkovým kelom a jabĺčkom.
4. Mám rada, keď fashion bloggeri, ktorých sledujem hodia sem- tam do pľacu aj nejaký ten receptík. Style Gamblers teda tiež raz za čas zahazardujú a ponúknu svojim čitateľom článok o jedle. A s touto plnenou pečenou tekvicou podľa mňa trafili priamo do čierneho!

5. Súčasťou toho, že máte blog, je aj istá zodpovednosť. A ak je váš blog super-mega-najviac populárny (teraz samozrejme nehovorím o Just Dare to Cook :D), tak je aj tá zodpovednosť trošku väčšia. Je len na vás, či túto svoju čitateľskú základňu využijete na lajkovanie vašich fotiek v súťažiach (napríklad aj za prisľúbenú odmenu, ako to nedávno spravili baby z jedného blogu -_-), alebo podporu svojich kolegov food bloggerov a malé promo ich výtvorov (napríklad ako je tento môj každotýždňový piatkový počin), alebo na šírenie úžasnej myšlienky, akou Mesiac bez domova nepochybne je. Preto veľmi obdivojem baby z Jem iné, že spolu s Kitchenette spojiť príjemné s užitočným. Z každého predaja knihy Rok v kuchyni a bambusových valčekov na cesto totiž poputuje istá časť na podporu tohto projektu. Takže ak máte doma nejakého vášnivého milovníka pečenia a varenia, objednajte mu cez e-shop Jem iné vianočný darček a tak pomôžte aj tým, ktorí nemajú domov, kde by strávili sviatky. 

A keď už ste sa prečítali až sem, tak mám pre vás jeden oznam:

Najbližších min. 10 dní na blog nepribudnú žiadne recepty. Iba ak by ste chceli články bez fotiek... Je mi to veľmi ľúto. Dúfala som, že to nezájde až sem.

"Nafúkance" s kávovým karamelom

12.11.14

Už som sa skoro na dnešný recept vyprdla... Pokazená zrkadlovka ma vytáča do nepríčetnosti. Ale je streda a ja v stredu VŽDY pridávam článok a tak som pekne trpezlivo fotila a fotila a z tých 387 záberov vybrala týchto 6 ako-tak zaostrených. A vraj tvrdohlavosť je škaredá vlastnosť... :D


A čo to pre vás vlastne mám? Popovers. Alebo takzvané "vyskočky". Liate cesto totiž pri pečení akoby vyskočilo z mafinovej formy a vzniknú nafúknuté obláčiky. Z jednej dávky pripravíte presne 12 "nafúkancov". Čaro tohto dezert spočíva v tom, že z úplne najzákladnejšieho cesta vznikne dosť efektná malá maškrta. 

Doma určite máte:
3 vajcia
310 ml plnotučného mlieka
170 g hladkej múky
20 g rozpusteného masla
štipku soli

V mixéri šľahajte vajcia s mliekom, kým nebudú napenené. Pridajte rozpustené maslo a múku zmiešanú so soľou. Rozmixujte na hladké cesto. Rúru vyhrejte na 230 °C. Do horúcej rúry dajte na 5 minút zohriať mafinovú formu. Rozpálenú formu vymastite maslom a do 3/4 každého "pohárika" nalejte cesto. Vráťte formu do rúry a pečte 20 minút. Po 20 minútach znížte teplotu v rúre na 180 °C a pečte ďalších 15-20 minút do zlato-hneda. Počas pečenia v žiadnom prípade neotvárajte rúru!!! Ako sa vaše vyskočky nafúkli, tak by hneď a zaraz aj spľasli. Až po úplnom dopečení môžete formu z rúry vybrať, vyslobodiť nafúkance z ich pohárikov a nechať pár minút chladnúť na mriežke. 



Ak robíte popovery len pre seba, môžete ich celé potrieť rozpusteným maslom a vyváľať v škoricovo cukre. Ja si však myslím, že tento dezert je skvelý najmä pre sviatočné rodinné kávičky (ktorých bude s blížiacimi sa Vianocami stále viac a viac). Preto som pre vás vymyslela kávovú karamelovú polevu. Stačí ak do menšieho kastrólika dáte variť 150 ml silného espressa s 200 g cukru. Za stáleho miešania privediete k varu a potom necháte na miernom ohni vrieť 5-7 minút. Do vriaceho kávového sirupu prihoďte 1 PL masla (cca 15 g) a keď sa maslo rozpustí, nalejte do zmesy 100 ml 33% smotany na šľahanie. Poriadne pomiešajte a nechajte ešte 2 minútky prevrieť. 
Horúce popovery posypte práškovým cukrom a servírujte so štedrou zálievkou kávovo-karamelového sirupu. 


Keďže sme všetci kamoši, tak vám prezradím ešte pár trikov. 
1. Ak máte teplovzdušnú rúru, pri tomto vypekaní ventilátor nezapínajte. Osvedčilo sa mi, že horný a dolný ohrev zabezpečia naj výsledok. 
2. Tesne predtým, ako cesto nalejete do formy, ešte ho poslednýkrát premixujte. Chcete, aby bolo pekne našľahané a spenené. 
3. Niektorým expertom sa bude možno zdať, že 20 minút pri 230 °C je dosť veľa, ale verte mi, tá horúca rúra zabezpečí, že vo vnútri vašich obláčikov sa vytvorí bublina. A tých dodatočných 20 minút pri 180 °C, tomu sa hovorí "sušenie": Vďaka nemu bude kôrka chrumkavá a vnútro jemné a vláčne. Systém proste neoklamete, takže si tých 40 minút počkajte. A ešte raz prízvukujem, NEOTVÁRAJTE rúru počas pečenia! Za odmenu si potom môžete vychutnať lahodný chrumkavý dezert.
4. Na prípravu sirupu môžete použiť akýkoľvek cukor. Napríklad ten môj je z trstinového nerafinovaného cukru. Naveľa by mohol fungovať aj med, alebo agávový sirup, ale tie by zabili chuť kávy.
5. Horúci kávový karamel miešajte drevenou varechou. Vlastne, akýkoľvek karamel by sa mal miešať drevenou varechou. ;)


V hlavnej úlohe: Zeler

9.11.14

Tento článok uverejňujem len preto, lebo si myslím, že zeler je v našej kuchyni zanedbávaný a extrémne nedocenený. Recepty, ktoré si prečítate možno prebudia aj vo vás lásku k tejto vitamínmi a minerálmi nadupanej zelenine. ALE! Mám dve upozornenia:
1. Zeler je alergén. Často naň reagujú najmä ľudia s alergiou na orechy. Takže by som odporúčala najprv zistiť, či vám jeho konzumácia nespôsobí nejaké problémy. 
2. Fotky k receptom sú na prd. Viem o tom a hanbím sa za to. V izbe, kde fotím je už 4 dni nechutné svetlo (skôr tma) a s mojou dožívajúcou schizofrenickou zrkadlovkou, ktorá nezaostruje, ale zato vydáva kadejaké zvuky je to proste v riti. Aj som váhala, či tento článok vôbec publikujem, ale ako som už napísala, robím to v záujme zeleru. Takže aj keď fotky veľmi lákavo nevyzerajú, skúste aspoň jeden recept ukuchtiť a spravte si vlastný názor. ;)
Koniec hlásenia! Hybajme variť!
Zeler máme stopkový a buľvový. Teda, MY máme v záhrade len buľvový a preto aj jedlá pripravujem len z neho. Stopkový má ale ešte viac vitamínov (asi preto, lebo je celý zelený a celkovo vyzerá tak viac životaschopne). Stopkový zeler dávam často do polievky, do šalátov alebo do smoothie. Má jemnejšiu a sviežejšiu chuť ako buľvový zeler. Ten má korenistú a výraznú chuť a preto sa hodí hlavne do jedál, ktoré sa dlhšie tepelne pripravujú. Ja som mala veľmi dlho romantický vzťah k petržlenu, pretože mi krásne voňal. A potom som objavila tú škaredú, veľkú, bielu hrču, privoňala si k nej a zrodila sa láska. Ja nemám problém zeler si len tak nakrájať a zjesť ako jablko na desiatu. Apropo, jablko! Zeler sa s ním dosť chuťovo kamaráti. Skúste nakrájať jeden zeler a jedno - dve jablká na hrubšie pásiky, pokvapkajte citrónom alebo limetkou, prihoďte nejaké orechy a super zdravý šalát je na svete. No ale teraz poďme už ozaj variť!




Začnime polievkou.
Super rýchlou a musím priznať, že dosť dobrou. V hrnci na rozpálenom oliváči speňte jednu stredne veľkú cibuľu. Pridajte dva strúčiky cesnaku a na menšie kocky nakrájaný zeler (samozrejme očistený) a dva zemiaky. Dobre všetko spolu orestujte, osoľte, okoreňte, poprášte 1 PL kari korenia, premiešajte a zalejte 500 ml vody. Varte asi 20 minút na nízkej teplote. Nakoniec pridajte čili. Ja mám momentálne doma homemade čili pastu, ale stačí, ak jednoducho pokrájate asi dve malé papričky a pár minút ich povaríte so zelerom. Potom polievku rozmixujte, pridajte 1 PL masla a polievka je ready. Všetci sa zhodneme na tom, že krémové polievky potrebujú trochu vyšperkovať. Ja som tej mojej dodala za hrsť chrumkavých, nasucho pražených slnečnicových semiačok a extra čili.
Mňam!




Ďalším pánom na varenie je hummus ala sviečková. 
Pre mňa, ako vegoša, je hlavnou stár pri sviečkovej omáčka! Som schopná jesť ju s knedľou, s chlebom aj s cestovinami. A tak som vymyslela tento recept na hummus so závanom českej klasiky. Na plech, alebo zapekaciu misu, nahádžte 1/2 zeleru, 1 veľkú mrkvu (oboje nakrájané na menšie kocky), jednu cibuľu prekrojenú na osminy, 3 strúčiky cesnaku, asi 50 g prerastanej slaniny nakrájanej na plátky a pár kúskov masla. Pokropte zeleninu šťavou z polky citróna a potom tam niekam strčte aj ten citrón. Ešte pár vetvičiek tymiánu a asi 200 ml vody. Prikryte zapekaciu misu alobalom a pečte v rúre predhriatej na 200 °C asi 30 minút. Po 30 minútach alobal odložte a pečte ešte 15 - 20 minút pri teplote 180 °C. Nechate zeleninu vychladnúť. K vychladnutej zelenine prihoďte 1 plechovku uvareného cíceru, 50 ml oliváča, 3 strúčiky cesnaku, trochu citrónovej šťavy, soľ a korenie. Rozmixujte na hladký hummus. 


A nakoniec tu pre vás mám zeleninové ragú s krémovou polentou. 
Vo veľkej panvici rozpáľte 2 PL olivového oleja a sprudka na ňom osmažte 200 g  rozštvrtených šampiňónov. Keď sú hríby hnedé, pridajte 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky, znovu pár minút pražte. K hubám a cesnaku pridajte 1 zeler, 1 červenú papriku, 1/2 cukiny a 1 červenú cibuľu (všetko očistené a nakrájané na väčšie kúsky). Pražte zeleninu so šampiňónmi aspoň 5 minút. Keď je zelenina zatiahnutá, pridajte 3 hrste červenej šošovice a poriadne ju zamiešajte do zeleniny. A teraz prichádza na scénu víno! Stačí 100 ml červeného vínka, nechajte ho, nech krásne zasyčí na rozhorúčenej panvici, pol minútky ho povarte a potom pridajte 300 ml vývaru. Priveďte do varu a znížte teplotu na minimum. Nechajte ragú bublotať pod pokrievkou 10-15 minút, kým šošovica nezmäkne. Keď je šošovica al dente, primiešajte do ragú 1 PL paradajkového pretlaku a 1 nakrájanú čili papričku. Všetko spolu dobre premiešajte a ochutnajte. Dochuťte podľa potreby. 
Ragú si môžete dať napríklad s cestovinami, ale ja som sa rozhodla pre krémovú polentu. V malom hrnci dajte zovrieť 500 ml vody, pridajte do nej 1/2 čl soli a cca 80 g polenty. Premiešajte a varte 20 minút na najnižšej možnej teplote. Sem-tam kašu zamiešajte a ak je potrebné, prilejte 1 - 2 PL vody. Do uvarenej kaše pridajte asi 30 g masla a 60 g nastrúhaného syra. Ja som mala doma ementál a celkom zapasoval. Horúcu kašu doplňte kôpkou ragú a môžete servírovať!

Tak to je odo mňa ,čo sa zeleru týka, zatiaľ všetko. Nebojte sa ho používať! Je to zdravá a chutná zelenina. A neopovážte sa vyhadzovať zelerovú vňať! Dá sa vysušiť, alebo odložiť vo zduchotesnom sáčku do mrazničky. ;)

Dare to have a signature cake

7.11.14




Obrie osie hniezdo bolo na začiatku len úletom. Osie hniezda považuje väčšina za raňajkové, menej fancy pečenie, preto som sa rozhodla, že vymyslím recept, ktorý im dodá trochu glamouru. A tak vzniklo moje prvé obrie tekvicové osie hniezdo. A napodiv, malo úspech. Samozrejme, ako správna žena a kuchárka, stále som s  ním nebola úplne spokojná. Minulý týždeň som však mala možnosť upiecť mega dávku a tak sa mi podarilo vyšperkovať môj recept do dokonalosti. Ak mi neveríte, opýtajte sa tých 30 konzultantov, ktorí mi v Nitre počas Piatku Tekvicového pomohli s jeho konzumáciou. ;)
A to je príbeh o tom, ako vznikol môj signature koláč, ktorý ma raz nenormálne preslávi! :D
Teraz mi dovoľte ozrejmiť, prečo som sa rozhodla zverejniť tento článok a recept:
1. Ja viem, že recept na toto tekvicové hniezdo už na blogu je, ale toto je jeho upgradnutá, bulletproof verzia!
2. Nakoľko som sa do neho zamilovala a má špeciálne miesto v mojom srdci, je podľa mňa spravodlivé, aby som mu vyhradila samostatný článok. Doteraz bol totiž zahrabaný medzi ďalšími dvoma tekvicovými kamošmi.
3. Keď ma kontaktoval mladý muž z Dr. Oetker a poprosil ma, či by som sa nezapojila do ich malej akcie, kde máme my, bloggeri, upiecť z ich produktov lakotku, ktorou by sme ponúkli hostí na vianočnom večierku, nemohla som odmietnuť. Veď ich produkty aj tak stále používam, len som ešte nikdy nemala potrebu povedať to takto na plnú hubu.
Tak si pozrite vianočnú reklamu na Coca-Colu, zapnite Lásku nebeskú a pripravte sa na prvú tohtoročnú sviatočnú jazdu s Dare to Cook! 

Skontrolujte, či v zásobách máte:

60 + 130 ml plnotučného mlieka
60 ml olivového oleja
1 PL medu
7 g suchého droždia Dr. Oetker
160 ml tekvicového pyré
16 g vanilkového cukru "Bourbon" Dr. Oetker
1 PL trstinového cukru
380 + 70 g hladkej múky 00
1 čl mletého zázvoru
1/2 čl mletého muškátového orieška
1/2 čl perníkového korenia
1 čl soli
1 čl jedlej sódy
1/2 čl kypriaceho prášku s vínnym kameňom Dr. Oetker
75 + 60 + 15 g masla
3 PL tekvicovej marmelády (alebo marhuľového lekváru)
60 g škoricového cukru Dr. Oetker

Ja viem. To je jeden dlhýýý zoznam ingrediencií, ale väčšinu z nich máte určite stále doma alebo sú to rôzne druhy korenia. Začnite tým, že mierne zohrejete 60 ml mlieka s olejom a medom. Vylejte teplú tekutinu do sklenenej alebo keramickej misy a pridajte droždie. Premiešajte a nechajte 10 minút na teplom mieste. Zatiaľ skombinujte 380 g múky so zázvorom, muškátovým orieškom, perníkovým korením a soľou. Keď je droždie už očividne aktívne, pridajte do neho pyré, zvyšok mlieka, vanilkový a trstinový cukor. Mlieko aj pyré by mali byť prinajmenšom izbovej teploty. Nakoniec primiešajte suchú zmes a vytvorte hladké cesto. Misu prikryte potravinárskou fóliou a odložte na teplé miesto. Môj tip - cesto strkám do vypnutej rúry. V tej mojej sa mu ozaj páči, pretože je po hodinke a pol vždy pekne nakysnuté a vláčne. Vtedy je čas pridať zostávajúcu múky, do ktorej zapracujete jedlú sódu a kypriaci prášok. Mieste cesto dovtedy, kým sa úplne nespojí a šupnite ho na ďalšiu pol hoďku do tepla. Kým cesto rastie, vyberte maslo, rozdeľte ho na jednotlivé gramáže a nechajte na kuchynskej linke, nech pomaly zmäkne (alebo si na poslednú chvíľu pomôžte mikrovlnkou). Jazda pokračuje! Cesto vyklopte na pomúčenú dosku, rozvaľkajte ho na cca 1 cm hrúbku, starostlivo ho ponatierajte zmäknutým maslom (75 g) a poskladajte ako pri robení lístkového cesta. Znovu vyvaľkajte, poskladajte a vyvaľkajte. Blahoželám! Práve ste vyrobili svoje prvé tekvicové lístkové cesto! Strčte ho na pol hodinu do chladničky. Už sme kvasili, dvakrát miesili, vaľkali, natierali maslom, skladali, znovu vaľkali a chladili... V tomto momente si už asi hovoríte, "Seriem na to, zjem to cesto surové!", ale ak mi dáte ešte 45 minút, zažijete kulinársky orgazmus. ;) Naposledy rozvaľkajte to cestisko, natrite ho 60 g zmäknutého masla, tekvicovou marmeládou (alebo marhuľovou), posypte škoricovým cukrom, nakrájajte na 3 cm hrubé pásiky a rolujte. Rolujte ako o život.  Nezabudnite, že vaša tekvicovo-škoricová rolka by mala byť minimálne o 2 cm menšia, ako forma, v ktorej sa bude piecť. Mne z tejto dávky vyjde 1 obrie osie hniezdo na jenskú misu s priemerom 23 cm + 10 - 12 kusov mini osích hniezd do mafinovej formy. Nakoniec do tej medzierky medzi osím hniezdom a stenou zapekacej misy nastrkajte kúsočky zostávajúceho masla, aby sa vám cesto neprilepilo. A teraz, TERAZ konečne môžete dať to dielo do rúry. Tá by mala byť predhriata na 170 °C a hniezdočko si v nej pobudne 30 - 40 minút. Po asi 20 minútach môžete teplotu znížiť na 150 °C a sledovať, či sa koláč zvrchu nepripeká. Vtedy si pomôžte alobalovým klobúkom. Po dopečení nechajte osie hniedzo mierne vychladnúť.





Keďže ideme koláč ponúkať hosťom, bolo by načim trochu ho ešte prikrášliť. My sme si obľúbili hneď dve "polevy". Jedna super rýchla a svieža je 300 g gréckeho jogurtu vyšľahaného s dužinou z jedného vanilkového struku Dr. Oetker, 1 PL medu a asi 50 ml plnotučného mlieka. Druhá je viac nóbl a podľa mňa je ako stvorená na vianočný večierok - karamelový puding. V podstate uvaríte prémiový karamelový puding od Dr. Oetkera, len miesto 500 ml mlieka použijete 750 ml a ešte horúcim pudingom polejete trojuholníčky osieho hniezda. 



Chápem, že toto nie je koláč pre začiatočníkov. A tiež uznávam, že je s ním neskutočná babračka. Ale keď si to tak vezmete, tak so samotným cestom pracujete minimálne. Väčšinu času je len niekde položené a hľadí si svoje. Ale čo vám bude vysvetľovať, veď ma poznáte - som bláznivá, premotivovaná aktivistka. Na druhej strane, keď už má prísť ku mne návšteva na vianočné mecheche, tak ju chcem počastovať niečim spešl. Verte mi, ak si doma jedno takéto osie hniezdo spravíte, zamilujete si ho natoľko, že vám ani tá zdĺhavosť receptu vadiť nebude. A ak ním ponúknete ešte aj priateľov, tak budete párty stár aj bez toho, aby ste s 1,5° tancovali na stole lambádu. ;)





P.S. Áno, tento post bol sponzorovaný značkou Dr. Oetker. Veď keď sa pôjdete pokutrať do vlastných zásuviek a poličiek, tak zistíte, že minimálne nejaký ten puding od nich máte doma aj vy! Tak nebuďte fajnoty! ;)

Nezabudnite sa zapojiť o GIVEAWAY!!!

Friday Foodspiration

6.11.14


Poslušne sa hlásim s ďalšou várkou receptov, ktoré ma v poslednom čase oslovili. Ale pred tým, ako k nim čo-to prezradím, chcela by som vám niečo povedať. Viete, tieto moje piatkové články, to bol len taký výstrel do tmy. Nevedela som, či ich bude vôbec niekto čítať a tak... ALE! Žijem v presvedčení, že čo do tohto vesmíru vypustíš, to sa ti aj vráti. Sledujem food bloggerov oveľa dlhšie ako som sama začala čarovať v tomto imaginárnom svete internetového varenia. Preto som si povedala, že by nebolo od veci robiť toto malé týždňové zhrnutie, aby ste aj vy vedeli, koľko úžasných kyber kuchárov máme. A najsamfasa pocit je, keď mi niekto z tých bloggerov napíše, že ďakuje a ako sa mám a tak si trochu pohladíme navzájom egá, lebo aj keby sa im môj blog nepáčil, tak poďakovať sa treba. A ja by som chcela poďakovať vám, čitateľníci moji, že si každý piatok (utorok, nedeľu, ... kedykoľvek) túto moju Foodspirejšn prečítate. Danke!

1. Vivian Rommy a jej energy tyčinky.
2. Kitchen and the city a jej Soja noodles.
3. Crustycorner a jej super jednoduché syrové sušienky.
4. The BloggerGirl a jej úžasné nedeľné raňajky.

5. Nedávno som sa rozprávala s veľmi milou Terkou z Debničky od Babičky a ona ma upozornila, že aj u nich na východe sa koná Restaurant day! Najbližší bude už budúci týždeň - 15.11. v košickej Tabačke a ja vážne premýšľam, že by som môjho láskovníka zhypnotizovala a nejak mu vsugerovala, že musíme ísť. :D Ak sa mi však nepodarí vyraziť na prieskum do Košíc, dúfam, že aspoň vy, ktorí ste domáci, si pôjdete zamaškrtiť! ;)

Nezabudnite sa zapojiť do GIVEAWAY!!!

Chai tea latte štvorlístok + GIVEAWAY

5.11.14

Keď som plánovala ponuku na Piatok Tekvicového, Chai latte som tam šupla len tak zo zábavy a viac menej preto, lebo mi nejaké to tekvicové pyré ostalo a v mrazničke sa preň už nenašlo miesto. Na moje veľké prekvapenie sa však z neho v Nitre okamžite stal miláčik obecenstva a nakoniec sa vypilo 10 litrov! Na druhej strane, bola zima a z nášho hrnca stúpala voňavá, korenistá, sladká para... Okrem jednej mini zákazníčky, ktorej sa nepáčilo, že v ňom plávajú "špinky", chutilo všetkým. 
A keďže vás mám neskonale rada, prezradím vám môj recept na Chai latte a jeho tri reinkarnáciu. 

 

Na basic Chai latte je potrebná jedna spešl ingrediencia - chai masala korenie. Tu máte dve možnosti - spraviť si zásoby škorice, kardamónu, klinčeka, zázvoru a badiánu, alebo si kúpite už dopredu namiešané korenie, napríklad od YogiTea. V podstate vám stačia koreniny s objemom 2 čl - ak nemáte chai masala zmes, dajte do malého hrnca 1 čl mletého zázvoru, 2 paličky škorice, 2 zrnká kardamónu, 2 klinčeky a pol hviezdičky badiánu. Zalejte korenie 500 ml vody a nechajte zovrieť. Do vriacej vody pridajte ku koreniam 4 čajové sáčky kvalitného čierneho čaju (ja mám najradšej Earl Grey) a na nízkej teplote varte ďalších 10 minút. Po 10 minútach čaj sceďte cez husté sitko a nalejte späť do hrnca. Pridajte 2 PL trstinového cukru (alebo iného sladidla, med je tiež super) a 500 ml plnotučného mlieka. Všetko spolu dobre prevarte a vaše prvé chai tea latte je hotové.



Chai tea latte je niečo, čo si buď zamilujete na prvý hlt, alebo vám z toho príde šoufl a už NIKDY sa o nič podobné nepokúsite. Ja som zarytý tzv. čajopič mliekový - Earl Grey s mliekom pijem miesto rannej kávy. Takže akonáhle som vymastrovala tento základný recept, začala som experimentovať. 
1. Vanilkové chai latte - asi najjednoduchší spôsob, ako si ešte viac spríjemniť chuť chai latte je vyvariť v mlieku 1 vanilkový struk. Takže, rozkrojte vanilkový struk, vyškrabte z neho tú božskú dužinku a šup s ňou do mliečka aj so strukom. Mlieko na nízkej teplote povarte a nechajte 10 minút lúhovať. Nakoniec do neho prilejte čajový "vývar" a oslaďte podľa chuti. 
2. Druhý spôsob, ako z vašej korenistej dobroty vytrieskať ešte viac je bohapustý poldecák! Áno, správne čítate, jednoducho do základného receptu nakoniec švacnite 2 poldecáky (r)umu. Skvelá kamufláž pre vyhorených zamestnancov, alebo matky na materskej (Veď pijete len čajík s mliečkom...;D).
3. A do tretice je tu asi môj naľúbeznejší vylepšovák, ktorý sa hodí najmä teraz, kým je ešte utešená jeseň. Tekvicové pyré! Stačí aj na začiatku ku koreniam prihodíte ešte aj za 1/2 čl perníkového korenia a nakoniec primiešate 2-3 PL tekvicového pyré. 



Ach, už cítim, ako to u vás všetkých rozvoniava... Studené večery sú sviňa, ak vás nemá kto zohriať, tak si uvarte aspoň chai tea latte. 

Aby ste to mali ľahšie, mám pre jedného z vás chai tea korenie!!! Vyhrať môže každý, kto do komentára napíše, ktorá verzia môjho receptu ho láka najviac. Ak komentár píšete ako Anonym, nezabudnite pridať aj svoju emailovú adresu.  Zapájať sa môžete do 15.11., potom šťastná ruka vyžrebuje jedného výhercu! Tak veľa zdaru, priatelia!
BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS