V hlavnej úlohe: Vianočné vypekance no.1

14.12.14

Už ste sa báli, že tu nebude nijaké vianočné pečivko, čo? Tak už môžete byť pokojní. Dnes mám pre vás tri recepty na také tie koláčikové jednohubky a od zajtra sa na blogu rozpúta bezlepkové šialenstvo - 6 postov/7 receptov/jeden rozhovor. Ale dnes je dnes a dnes budeme ešte piecť aj lepkovo a hlavne si k tomu pečeniu aj niečo dobré zapijeme.

V našej rodine patria k stáliciam sviatočného stola mačie oči. Nie, nevolajte Slobodu zvierat! Mačie oči je náš kód pre linecké kolieska. Vlastne som ich sem ani nechcela dávať, lebo to je taká vianočná odrhovačka, ale úprimne, po opekancoch je to asi moja naj radosť, takže recept pridávam najmä zo sentimentu. V každej rodine je recept na linecké pečivo... Niekto ho robí s citrónovou kôrou, niekto s orechmi, niekto je verný maslu, iný zase pozná sadlové a o nekonečných lekvárových a plnkových možnostiach ani nehovorím. Náš recept je jeden z tých najjednoduchších, ale vždy sa všetky zjedia, takže jednoduchosť v tomto prípade isto nie je na škodu. 
Na jednu dávku potrebujete 500 g hladkej múky, 100 g cukru (starká a mamka robia s práškovým, ja dávam trstinový nerafinovaný, ktorý trochu rozmixujem), 3 čl prášku do pečiva a štipku soli. Toto všetko skombinujte v mise, pridajte 250 g masla nakrájaného na menšie kúsky, 1 vajce a 1-2 PL kyslej smotany (najprv jednu PL a ak sa vám cesto zdá sypké, alebo tvrdé pridajte druhú PL). Zapojte svoje ruky a vymieste asi 5-7 minút, kým nevznikne hladké cesto. To potom zabaľte do fólie a nechajte pol hodinku odpočinúť. 





No a tu stojíte na križovatke - buď dáte prednosť klasike, alebo sa rozhodnete pre netradičnú skratku, ktorá vás odbremení od pracného natierania lekvárom. Ak vám trocha práce navyše nevadí, cesto vyvaľkajte na asi 4 mm hrubý plát a vykrojte kruhy, srdcia, hviezdy, štvorce, pentagóny, hexagóny a iné mnohouholníky, pravidelné, či nepravidelné. Fantázii a vykrajovátkam sa medze nekladú. My väčšinou používame jeden starý pohár, posledný samuraj z niekdajšej maminkinej sady, ale pre vás som spravila tieto možno trochu netradičnejšie. :) Vykrojené tvary poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri 170 °C cca 8-10 minút. Že sú hotové viete, keď majú mierne hnedé okraje, ale v strede sú ešte trochu mäkké. Upečené sušienky poukladajte na mriežku a nechajte ich vychladnúť. Nenaplnené vydržia na suchom a chladnom mieste aj mesiac. Potom ich naplňte lekvárom, alebo nutellou a pocukrujte. 
Nechce sa vám každú jednu sušienku lepiť lekvárom? Jednoduché riešenie - naplňte ich ešte pred pečením! Proste spravte z cesta malé guľôčky, na plechu do nich prstom spravte hlbokú jamku a tú vyplňte lekvárom. Rovnako pečte cca 10 minút pri 170 °C, vyberte, nechajte vychladnúť, poprášte cukrom a schrúmte!




A čo sa hodí v sušienkam viac, ako horúca čokoláda s perníkovou šľahačkou?! Dám princeznú a pol kráľovstva tomu, kto vymyslí lepšiu kombináciu! Plus táto čokoláda je mega rýchla! V kastróliku dajte variť 400 ml plnotučného mlieka. Pridajte 100 g čokolády nasekanej na márne kúsky, 2 PL cukru, 100 ml silného espressa (alebo 1 PL instantnej kávy) a môj osobný tip - štipku čili. Varte na nízkej teplote, kým sa čokoláda nerozpustí a všetky ingrediencie sa nespoja. Čokoška je ready, teraz poďme na šľahačku - 100 ml 33% smotany vyšľahajte s  kopcovitou PL práškového cukru, do ktorého ste primiešali 1 čl perníkového korenia. Do šálky s horúcou čokoládou dajte štedrú kôpku šľahačky a priveďte do dokonalosti kakaovou posýpkou. Táto dávka upokojí tri čokomaniacke brušká.



Uuuuf, ako sa na to teraz pozerám, môj plán s tým, že tu spojím niekoľko receptov, asi stroskotá na mojej výlevnosti - potrebe všetko opisovať a utopiť v omáčke. Taaakže. Nechajme v tomto poste zažiariť linecké sušienky a čokošku a v ďalšom článku vám doprajem perníkové pusinky a vločkové kopčeky + punč zo zázvorky od Ginger Maniakov!

2 komentáre

  1. to je nádherné ... kieš by som vedela tak krásne piecť ... teda hlavne tie Vianočné ... a času na to ...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. My sme práve včera začali piecť, tak som zvedavá koľko nám toho zostane do Vianoc :P

    Srdečne ťa pozývam na *GIVEAWAY*

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS