Gaštanová zmrzlina

18.12.14

Konečne sme sa dopracovali s diamantu celiatikov, ku Cadillacu medzi bezlepkovými produktami, k svätému grálu všetkých zdravo sa stravujúcich - gaštanom. Presne tak! Gaštany, gaštanové pyré, gaštanová múka, tieto produkty by sa rozhodne mali objavovať vo vašom kuchynskom repertoári. Našťastie my s Klaudiou žijeme v oblasti, kde gaštan jedlý prirodzene rastie. V Modrom Kameni sa dokonca každý rok koná slávnosť na počesť tohto plodu v pichľavom kabátiku. Aj tam môžete ochutnať kadejaké gaštanové dobroty. 
Takú, ako si dnes pripravíte s nami, ale určite nikde nenájdete! Klaudiina čoko-gaštanová zmrzka s vanilkovou šľahačkou je totiž pripravená z jej domáceho pyré. Gaštany sami s manželom nazbierali, očistili, uvarili a prepasírovali (ručne!!!). Nečudo, že som sama zjedla asi pol kila tejto zmrzliny. Bola božská! Ale s kupovaným pyré bude určite tiež výborná! ;)





Takže si na nákupný lístok poznačte:
600 g gaštanového pyré
160 g horkej čokolády (min. 70%)
150 g masla
200 g cukru
100 ml mlieka

V mixéri si rozmixujte gaštanové pyré s mliekom. V miske nad parou roztopte horkú čokoládu s maslom. Túto rozpustenú čokoládu vylejte do rozmixovaného gaštanové pyré, pridajte práškový cukor a všetko spolu dôkladne vyšľahajte. Misu alebo chlebíkovú formu s objemom cca 1,2 l vysteľte potravinárskou fóliou, vylejte gaštanovú zmes a šup do chladničky aspoň na 24 hodín. Ak gaštanka nestihne dostatočne stuhnúť, dajte ju na pár hodín do mrazničky. Pred podávaním však z mrazáku vyberte aspoň na pár chvíľ, aby vaše zuby nezažili šok. ;) A aby jej v miske pri servírovní nebolo smutno, pripravte si šľahačku s vanilkou. Jednoducho vyšľahajte 200 ml 33% smotany s dužinou z jedného vanilkového struku a asi 2 PL cukru. Nemusíte do tuha, len aby bola šľahačka nadýchaná. 
Bon Apetit!





Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS