V hlavnej úlohe: Pór

5.10.14

Ako blogerka mám to šťastie, že sa k mnohým veciam dostanem zadarmo. Nemyslím tým, že by som dostávala potraviny od obchodných reťazcov (tým sú malé blogy, ako ten môj, zatiaľ viac-menej ukradnuté), ale od dobrých priateľov, čitateľov. Tak mi napríklad tento týždeň zavolala známa, že má hromadu póru a ak chcem, mám si poň prísť. Chcela som! Pór je práve v sezóne, je zdravý a má všestranné využitie. 


Nájdete v ňom zásobáreň vitamínov (B, C, E, K) a minerálov ako vápnik, draslík, železo, mangán a selén. Ohľadom tých vitamínov - v zelenej časti je ich vždy viac, ako v bielej, takže pórik treba jesť pekne celý. Obsahuje aj veľa karotenoidov, ktoré sa v organizme premieňajú na vitamín A a ten je potrebný najmä pri raste a vývoji našich ratolestí. Kyselina listová zase podporuje tvorbu krviniek a hojenie rán a fosfor stimuluje činnosť mozgu. Ak vám to nestačí, ešte pridám aj zlepšenie kvality pleti a vlasov, napomáhanie činnosti obličiek, znižovanie hladiny cukru v krvi a podporovanie trávenia. Samozrejme, aby vám z neho lepšie trávilo, najprv ho musíte zjesť, takže si poďme spraviť niečo pórové.


1. Cestovinami nikdy nič nepokazíte. Hlavne teraz, keď už ich je toľko druhov - celozrnné, bezvaječné, dvojfarebné, trojfarebné... Už len nejakú fajnú omáčku k tomu. Rozpáľte  2 PL masla. Nakrájajte 1 väčší pór na kolieska a šupnite ho na to maslo. Pomaly pražte. Pripravte si 200 g šampiňónov, vyberajte také mini, očistite ich a podľa veľkosti prekrojte na polky alebo štvrťky. Prihoďte ich k póru a spolu dobre popražte 5-10 minút. Potom ich poriadne osoľte, okoreňte a poprášte 1 čl mletej červenej papriky. Všetko spolu premiešajte a zalejte 0,5 l zeleninového vývaru, priveďte do varu a nechajte odkryté aspoň 10 minút bublotať na strednej teplote. Keď sa cca polovica vody vyparí prilejte do hrnca 250 ml 33% smotany. Nechajte zovrieť na nižšej teplote, primiešajte 3 štedré polievkové lyžice nastrúhaného syra Grana Padano a keď sa ten rozpustí, je čas vašu omáčku ochutnať. Ak treba, tak prisoľte, okoreňte, alebo pridajte nejakú bylinku, ak sa vám žiada (ja si však väčšinou vystačím len so soľou a korením). V druhom hrnci si dajte do osolenej vody variť cestoviny a omáčku nechajte zatiaľ na veľmi nízkej teplote variť, aby sa zredukovala a zhustla. Uvarené cestoviny sceďte a hop s nimi do hrnca k omáčke. Dobre ich premiešajte a môžete servírovať. Ja som si ešte na panvičke opražila pár šampiňónov, ako spešl bonus. 


2. Mixované polievky majú v mojom okolí veľký úspech, čo ma úprimne dosť teší, pretože ma nestoja takmer žiadnu námahu a výsledok je vždy viac než potešujúci. Podobne som na tom aj s touto pórovou. Na dno vášho hrnca hoďte poctivý kus masla a na strednej teplote ho rozohrejte. 2 póry nakrájajte na kolieska, premiešajte ich, aby mali všetky kúsky maslový kabátik a nechajte ich v tom kabátiku, nech sa varia, až kým pór začne hnednúť. Vtedy je správny čas pridať dva na plátky nakrájané strúčiky cesnaku a trochu ich ešte popražit s pórom. A prichádza na rad víno - najlepšie suché biele. Ak pátrate po výhovorke, prečo otvoriť fľašu, tak už ju máte! ;) Do polievky stačí naliať 100 ml a ostatné pokojne vypite. Win-Win situation! Je potrebné, aby sa vínko s pórom poriadne povarilo, takže ho pokojne nechajte vrieť takých 10 minút. Po 10 minútach pridajte do hrnca 3 nadrobno nakrájané zemiaky a všetko zalejte 500 ml vývaru, varte, varte, varte (10-15 minút) a potom prilejte 200 ml 10% smotany na varenie. Počkajte, kým polievka 5 minút prevrie a ochutnajte. Bude potrebné pridať soľ, veľa čerstvo mletého čierneho korenia (verte mi, s korením nešetrite), štipku kajenského korenia a muškátový oriešok. Vytiahnite ponorný mixér a rozmixujte obsah hrnca na hladkú polievku. Pár tipov - ak sa vám polievka zdá málo hustá, spravte si z mlieka a hladkej múky zátrepku, pridajte ju do polievky a znovu ju prevarte; po rozmixovaní sa môže stať, že bude treba ešte prikoreniť, takže smelo ochutnávajte!


3. A do tretice tu máme pór v koláčovej podobe! Tento je ľahký a rýchly. V mise kuchynského robota spolu vyšľahajte 60 ml olivového oleja, 120 ml mlieka a 1 vajce. V inej mise skombinujte 210 g celozrnnej špaldovej múky, 1 čl prášku do pečiva a 1/2 čl soli. Pridajte suchú zmes do mokrej a vypracujte lepkavé cesto. To potom vyklopte na pomúčenú dosku a ručne mieste, kým sa neprestane lepiť. Spravte z cesta plochý okrúhly disk, zabaľte ho do fólie a odložte na pol hodinu do chladničky. Cesto síce odpočíva, vy budete ale ďalej makať! Nakrájajte 1 veľký pór na krúžky, 4 menšie reďkovky na tenké plátky a 1 malý patizón tiež na tenké plátky. Na veľkej panvici rozpáľte olivový olej, hoďte naň zeleninu, osoľte a okoreňte ju a restujte asi 5 minút. V miske vymiešajte 150 g cream cheese, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 1 čl lístkov čerstvého tymiánu, 1 1/2 PL nastrúhaného parmezánu, soľ a korenie. A teraz - odstrihnite si papier na pečenie a priamo na ňom si z cesta rozvaľkajte kruh, ten na papieri preložte na plech, na cesto rozotrite syrovú plnku (cca 3 cm od okraja nechajte nedotknuté), na plnku poukladajte restovanú zeleninku, okraje koláča pozahýnajte, natrite rozšľahaným vajíčkom, posypte semienkami podľa vášho výberu (ja mám práve doma pol kila slnečnicových, tak ich tresnem na všetko) a dajte piecť do rúry predhriatej na 180 °C na 25 minút. Po dopečení nechajte toho krásavca trošku vychladnúť, nahádžte naňho kadejaké tie bylinky, nech to nejako vyzerá a ohurujte! ;)


3 komentáre

  1. Už som tu zase! Z týchto troch ponúk som zmlsla spolu s mojím miláčikom krémovú polievku.( rada by som ochutnala aj ten skvelý koláč). Ja som si ešte pridala nakrájaný pór a 2-3 kolieska štipľavej papričky. Jemnosť póru a sladkej smotany už nepotrebovala žiadny iný doplnok - len prázdne brušká. . Zdravé, chutné, na štíhlu líniu (jedli sme to bez akejkoľvek prílohy) Úžasná! . Apropó: Víno v polievke, ( aj v našom hlavnom jedle) a samozrejme na záver sklenka bieleho. To bol bombastický nedeľný obed.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak dnes som ochutnala aj skvelý koláč. Vidno,že Miška číta komentáre. Skúmala som štruktúru malého trojuholníčka a pritom nechala moje chuťové poháriky skúmať úžasne skombinované chute.Patizón jemne chrumkavý, pór a reďkovka sa na jazyku len tak prevaľovali. Čakali kedy sa k nim pridá jemná syrová perinka. Hlod som dala aj môjmu milému, ktorý pri kuchynskej linke práve drtil chilli a pripravoval pastu. Aj tento výtvor potvrdil, že koláč nemusí byť vždy sladký a chutí aj v takejto podobe. Skvelé.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ak je nieco odPorne, vieme vsetci, co to znamena. Porikovu kremovu polievocku uvarenu osobne Miskou som zbastil. Odteraz oznacujem vsetko, co vo mne evokuje prijemne pocity ako PORNE!
    Ako polievkofil a milovnik lahko stravitelnych, domacich a hlavne sezonnych pokrmov (v neposlednom rade ako labuznik-amater) odporucam.
    Ivan

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS