V hlavnej úlohe: Kaleráb

6.7.14

Dnešný post začnem výhovorkou, prečo nebude GIF-ko. Mám na to 30 kíl dôvodov. :D Toľko broskýň som totiž musela za posledné tri dni zlekvárovať a zavariť. A keď už som bola vo švungu, tak som zavarila aj 10 pohárov ríbezlí a naložila kaleráb. Takže som rada, že som sa dnes dostala k počítaču a ešte stále trochu zalepená od broskyňovej šťavy píšem tento post. Dnes to bude o kalerábe. 
V záhrade už máme krásne veľké hlávky, takže bolo s čím pracovať. Kaleráb obsahuje extrémne množstvo vitamínu C. Už 120 g (jedna menšia buľva) pokryje dennú dávku tohoto užitočného antioxidantu. K nemu sa pridávajú aj vitamíny skupiny B a vitamín E, veľa karoténu, železo, draslík, horčík a zinok, kyselina pantoténová, z ktorej budete mať krajšiu hrivu, ale aj selén, ktorý vás chráni pred arteriosklerózou. Plus vďaka vláknine pomáha s trávením. Nie je toho málo, tak začnime s touto lekárničkou vytiahnutou priamo zo zeme variť.


1. Polievka. Tri ingrediencie, povariť, rozmixovať, zjesť. Takéto varenie mám ja najradšej. Ak aj vy, tak toto je recept pre vás. Očistite a nakrájajte dva kaleráby, štyri mrkvy a jeden petržlen, zalejte ich v hrnci cca litrom vody, pridajte soľ, čerstvé mleté čierne korenie (tým nešetrite, výsledkom bude sladko-korenistá chuť polievky) a varte aspoň pol hodinu. Potom už len naverbujte ponorný mixér na špinavú robotu. Polievku servírujte s lyžicou kyslej smotany a trochou chilli, nech to má grády.


2. Nakladaný kaleráb je spôsob, ako sa vysporiadať s väčšou zásobou tejto kapustovitej zeleniny. Dopredu vás však upozorňujem, chuť prírodne fermentovaného kalerábu vás na prvýkrát môže prekvapiť. Výrazne slaná s dochuťou kvásku. Preto vyskúšajte spraviť najprv len jeden pohár. Na jeden 7 dcl pohár budete potrebovať 2 menšie kaleráby, 2 väčšie mrkvy, 3 strúčiky cesnaku, kôpor, 2 PL morskej soli, 1 PL horčičných semienok, čerstvé mleté čierne korenie. Kaleráb, mrkvu a cesnak si očistite, nakrájajte na tenké plátky a ukladajte do pohára striedavo vrstvu kalerábu, vrstvu mrkvy, pár kúskov cesnaku a kôpor. Po každej vrstve všetko poriadne zatlačte.  Soľ, semiačka a korenie zalejte 1 hrnčekom vody, premiešajte a vylejte do pohára so zeleninou. Tekutina by mala siahať asi 1 cm pod okraj pohára, takže ak 1 hrnček nestačil, prilejte ešte kúsok vody. Pohár poriadne zatvorte a nechajte zeleninu fermentovať pri izbovej teplote (20-25°C) na tmavom mieste aspoň 3 dni.  Po troch dňoch pohár otvorte (odporúčam nad umývadlom - teplo+kvasenie+bublinky = malý výbuch) a ochutnajte. Ak sa vám zelenina bude zdať stále málo kyslá, nechajte ju ešte deň-dva fermentovať. Takto fermentovaný kaleráb môžete potom ešte približne pol roka skladovať v chladničke. 


3. Kalerábové placky sú tak trochu zdravšia verzia tých klasických, zemiakových. Na začiatok si očistite a postrúhajte jednu kalerábovú buľvu a odložte stranou. Vo väčšej mise vymiešajte 2 vajcia a 2 PL celozrnnej múky, pridajte 150 g syru cottage, hrsť nadrobno nasekanej čerstvej mäty, 1 čl sušenej bazalky a 1 menšiu cibuľu nakrájanú na "polkruhy" (rozkrojiť na polovicu a krájať na tenké plátky). Z nastrúhaného kalerábu vyžmýkajte prebytočnú tekutinu a pridajte ho do misky k ostatným ingredienciám, osoľte, okoreňte a všetko spolu dobre premiešajte. Na panvici si rozpáľte trochu oleja (kokosového, olivového) a smažte malé placky. Tie potom ukladajte na papierový obrúsok. Kým papier vysaje tuk navyše z placiek, spravte si dip. 100 g syru cottage zmiešajte s 1 PL gréckeho jogurtu, 1 prelisovaným strúčikom cesnaku a trochou nasekaného kôpru. Pridajte soľ podľa chuti, premiešajte a podávajte spolu s horúcimi plackami. 

Dúfam, že som vám týmito receptami aspoň čiastočne vynahradila vaše obľúbené GIF-ko. Na stredu mám pre vás pripravené sladké pokušenie, tak sa máte na čo tešiť! ;) Dovtedy, dovarenia, priatelia!



Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS