V hlavnej úlohe: AVOKÁDO

1.6.14

Avokádo je ovocie plné tukov. To by ste asi nepovedali... Je v tom však niekoľko háčikov. Z tohto ovocia cukrovkárom klesá hladina cukru v krvi a ľudia s nadváhou z neho chudnú. Ako je to možné? Rada s vami túto tajničku vylúštim.

Avokádo obsahuje až 20% tuku a nenasýtených mastných kyselín. Tie znižujú hladiny "zlého" cholesterolu v krvi. A narozdiel od klasického ovocia neobsahuje takmer žiadny cukor. Vitamíny E, C a B1 spolu s draslíkom a železom sú skvelé prídavné hodnoty. A samozrejme, nemôžeme zabudnúť na naše obľúbené antioxidanty! ;)
Keďže je avokádo mastné, dá sa použiť aj na skrášlenie suchej pleti, alebo prvú pomoc pre zničené vlasy. Ale ja zatiaľ nie som odborník na kozmetické recepty, takže to si budete musieť nájsť inú kuchárku. ;)

Keďže avokádo nie je typická stredoeurópska potravina, ako taký zemiak, alebo napríklad paradajka, je potrebné, trochu sa s ním zoznámiť, predtým ako si ho vezmeme z obchodu domov. Hľadajte plody s peknou, nepoškodenou šupkou bez škvŕn. Avo je zrelé, ak v jeho pokožke po stlačení ostane malá priehlbinka, ale po čase sa pokožka znovu napne. Ak vám jamka v avokáde ostane, je prezreté. 

Našli ste to pravé, také akurát tvrdé avo a teraz naň doma hľadíte a hráte kto-z-koho? Pýtate sa, ako sa vlastne dostanem k tomu zelenému pokladu? Sledujte majstra:


Zrelé avo by malo mať krémovú konzistenciu a aj keď niektorí tvrdia, že má jemnú orieškovú, mandľovú, alebo inú neidentifikovateľnú chuť, mne osobne chutí úplne neutrálne. Jedno je však isté, keď už raz avokádo prekrojíte, budete ho musieť celé čo najskôr zjesť. Má totiž tendenciu zhnednúť, zhorknúť a stratiť tie dobré vitamíny, o ktorých som na začiatku básnila.  Takže ideme na to:
1. Najjednoduchšie je avo pokvapkať citrónom, posoliť, okoreniť, len tak lyžičkou vyjedať a robiť všetkým okolo vás chute. ;)
2. Ja mám najradšej avokádo v rámci raňajkového menu. A síce ako pomazánku na touste - dužina z jedného avokáda+citrónová šťava+šoľ+korenie+mleté chilli+cherry paradajky. Alebo, keď mám chuť rozmaznávať sa, s volským okom.


3. Ak si chcete dopriať avo na obed, nemusí to byť len v šaláte. Aj keď ho rozhodne nechcete tepelne pripravovať, aby nestratilo benefity. Čo takto ryža s avokádovým pestom? Na nákupný lístok si okrem avokáda pripíšte:
 200g ryže
15 bazalkových listov
5 mätových listov
1 citrón
3 PL extra panenského olivového oleja
soľ, čerstvé mleté čierne korenie 


Ryžu uvarte klasickým spôsobom. Ja ju vždy len osolím, pridám trochu čerstvej, nadrobno nasekanej petržlenovej vňate, zalejem vriacou vodou, privediem k varu a na najmenšom plameni varím 10 minút, vypnem a nechám odstáť aspoň 20 minút. A teraz k tej avokádovej časti - dužinu z avokáda, bylinky, šťavu z polky citróna, olivový olej a štipku soli s trochou korenia dajte do mixéra, prilejte asi 0,5 DCl vody a rozmixujte na hladkú pastu. Vmiešajte pesto do ešte teplej ryže a  hneď servírujte. Toto nie je ten druh jedla, ktoré si odložíte do chladničky a dojete na večeru. Verte mi. Čerstvé chutí ako lahodné risotto - krémová ryža prevoňaná bylinkami a jemná sviežosť mäty sú dokonalou kombináciou, ale len na pol hodinu. Časom jedlo stráca chuť aj vitamíny... Ale ja verím tomu, že vám zachutí tak, že za 10 minút ostane pred vami len vylízaný tanier! ;) Dobrú chuť!




Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS