Svieži citrónovo-čučoriedkový koláč

17.6.14

Začína sa obdobie víkendových grilovačiek, narodeninových guľášovačiek alebo len takých náhodných opekačiek a neviem ako je to u vás, ale v našej partii je vždy najväčší hrdina ten, kto prinesie nejakú sladkú pochúťku (Pravdu povediac, u nás si už všetci zvykli, že ja niečo vyčarím, tak sa už ani nesnažia ;D ). Tak čo keby ste nabudúce zahviezdili práve vy? Veď aj keď nie ste skúsená kuchárka, alebo s pečením ešte len letmo koketujete, môžete všetkých prekvapiť niečim sladkým. Skúste tento jednoduchý koláčik!


Skontrolujte či doma máte:
125 g masla
200 g kryštálového cukru
100 g trstinového cukru
1 vanilkový lusk
1 citrón
3 vajcia
200 ml kyslého mlieka/cmaru
300 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
soľ
250 g ovocia (čučoriedky, jahody, ríbezle)

Niekoľko hodín pred pečením si z chladničky vyberte maslo, cmar a vajíčka, aby mali všetky rovnakú - izbovú teplotu. A ide sa nato. Veľkou výhodou tohoto koláčika je, že všetku prácu spraví kuchynský robot a vy len zlíznete smotanu. Do misy robota dajte maslo s kôrou z celého citróna, dužinou z vanilkového lusku, všetkým cukrom a poriadne  spolu vymiešajte. Potom po jednom pridávajte vajcia a nakoniec cmar so šťavou z citróna. Do tejto mokrej zmesi potom postupne vsypávajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli. Keď sa všetky ingrediencie spoja, robot vypnite a cesto ešte poriadne premiešajte ručne. Už len pridajte umyté (ak použijete jahody, tak ich aj nakrájajte) ovocie, vylejte všetko na plech vystlaný papierom na pečenie a koláčik sa môže ísť piecť do 170°C rúry na 20-25 minút. A to je všetko...


Ja vždy pečiem takéto koláče hneď ráno, lebo svet je bláznivé miesto a zmeny plánov sú u nás bežnou praxou a verte mi, krájať a prekladať na poslednú chvíľu pečený, ešte horúci koláč je nočná mora! Takto má koláčik čas úplne vychladnúť, šťava z ovocia sa krásne vpije do jemného citrónového cesta a ja si môžem byť 100% istá, že s každým kúskom sa mojim spolu-grilujúcim ujde naozaj osviežujúci dezert. Veď vyskúšajte sami a dajte vedieť, či chutil! ;)



Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS