V hlavnej úlohe: JAHODY

24.5.14

Kto by nemiloval jahody? Okrem alergikov... Sú voňavé, mäsité, sladké a hlavne, práve je ich všade plno. Ale vedeli ste, že jahoda ako plod je vlastne nažka? Áno, nažka, tak ako napríklad u púpavy. A to nie je všetko, čo sa dnes v tomto článku dozviete o jahodách. ;) Vitajte!



Jahody sú napumpované veľkým množstvom vitamínov, ale vedú jednoznačne vitamíny C a B. Na čo je dobré C-čko, to vieme všetci, ale vitamín B nie je o nič menší hráč. Takzvaný B-komplex je dobrota najmä pre váš nervový systém, zlepšuje náladu, pomáha spracovať cukry a regenerovať pleť. Okrem toho s hrnčekom jahôd zjete aj dennú dávku fostoru, železa, medi a zinku (práve zinok je tá látka, ktorá zvyšuje chuť na nežnosti s partnerom ;)). Ale to, čo z jahôd robí naozaj "superpotravinu" je jej voňavý, krvavo-červený obal. Jahoda je totiž vďaka nemu spolu s čučoriedkami a brusnicami jedným z najväčších zdrojov antioxidantov. Apropo za omamnou vôňou jahôd sa skrýva až viac ako tristo látok! Mnohé z nich sú stále neznáme, preto je také jednoduché odhaliť "umelú" jahodovú príchuť v potravinách. Nič proste nevonia tak, ako skutočné jahody. Pre tých, ktorí sa radi zabavia pri poháriku niečoho tvrdšieho, mám tiež dobrú správu. Podľa jednej štúdie sa vraj antioxidačné účinky jahôd zvyšujú ak ich kombinujeme s alkoholom. Neviem, čo je na tom pravdy, ale jedno jahodové mojito z času na čas vám určite neuškodí. ;) 
Okrem samotných plodov sú zdravé aj listy jahôd. Konkrétne tých lesných. Čaj z nich vám môže pomôcť pri mnohých zdravotných problémoch.

Teraz, keď už viete, aké zdravé pre vás jahody sú, nemáte chuť niečo si z nich pripraviť? Mám pre vás hneď niekoľko tipov!

1. Na čas nenáročným receptom je jednoduchý uhorkovo-jahodový šalát. Pokrájajte menšiu uhorku na polmesiačiky, asi 200g jahôd na polky a dajte do misky. V mixéri rozmixujte 3 polievkové lyžice rastlinného oleja, 1 lyžicu medu a asi 10 listov mäty. Zmiešajte dresing s jahodami a uhorkami a máte pred sebou ľahký, osviežujúci šalát.
2. Ak máte jahody najradšej v podobe dezertu, ale nie sme veľký cukrár, mám pre vás sladkú dobrotu, ktorá je hotová raz-dva. Pripravte si jedno lístkové cesto, 300 ml mlieka (alebo smotany), 1 Zlatý klas, 1PL cukru, 125g masla, šľahačku (pre lenivcov môže byť aj v streji) a 200g jahôd. Listkové cesto rozvaľkajte na asi 3 mm hrubý plát a rozkrájajte na rovnomerné štvorce. Každý štvorec potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte do muffinovej formy. Pečte asi 12 min. pri 180 °C. Keď sú "košíčky" zvrchu zlaté až svetlo-hnedé, vyberte ich z rúry a nechajte vychladnúť. Zatiaľ si spravíme krém - uvarte si Zlatý klas (mlieko+cukor+Zlatý Klas), ešte za horúca do neho vmiešajte maslo a BUM, krém je hotový. Nechajte ho za občasného premiešania úplne vychladnúť. Keď je všetko približne v izbovej teplote, naplňte košíčky z lístkového cesta krémom. Stačí tak do 2/3, lebo na krém patrí ešte šľahačka a "čerešničkou na torte" sú už len jahody. Tento dezert podľa mňa zvládne každá začínajúca gazdinka a je skutočne efektnou bodkou napríklad nedeľného obedu so svokrovcami. ;)



3. Posledným, najodvážnejším, ale snáď aj mojím najobľúbenejším spôsobom ako si pochutnať na jahodách je špenátovo-jahodovo-Nivový šalát. Predsa len, keď máte v záhradke svoj jahodový záhon a nie ste zrovna lekvárový typ, môže sa stať, že vám to množstvo jahôd prerastie cez hlavu. Vtedy treba siahnuť po niečom neobyčajnom, čo vnesie kus originality do vašej kuchyne. V tomto prípade si na nákupný lístok pripíšte:
50g mladého špenátu
50g rukoly
150g jahôd
60-70g Nivy, alebo iný syr s modrou plesňou
4PL olivového oleja
1PL cukru
1PL maku 
šťava z polky citróna



Špenát a rukolu umyte a natrhajte na menšie kusy, jahody tiež umyte, zbavte sa zelených stopiek a nakrájajte na kolieska, syr rozdrobte prstami na hrudky. Olej, cukor, citrónovú šťavu a mak dajte do zaváraninového pohárika, zatvorte a poriadne pretrepte. Vylejte dresing na šalát, jemne premiešajte a nechajte sa prekvapiť príjemnou, novou kombináciou chutí.



Je však ešte jedne spôsob konzumovania jahôd. ktorý je overený rokmi (a nie, nie je to z úst rozvášneného partnera/partnerky ;D). Niekedy je totiž najlepšia tá najjednoduchšia cesta. A síce...


Dozjahodovenia, priatelia! ;)

Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS