Čokoládová torta pre milovníkov piva

14.5.14

Ruku na srdce, nie je vám už zle zo všetkých tých šalátov? Nedvíha sa vám žalúdok pri pomyslení na ďalšie kelové smoothie alebo proteínové lievance? Nemáte už plné zuby predstierania, že banán ukojí vašu túžbu po dezerte? Ak ste odpovedali aspoň za dve z týchto otázok kladne, mám pre vás malé lákadlo. Koniec koncov, veď pravidlá (aj tie dietové) sú tu nato, aby sa porušovali.



Tento koláč vás, na rozdiel od iných čokoládových dezertov, prekvapí šťavnatosťou. No aj napriek tomu je potrebné jeho dekadentnú kakaovú chuť odľahčiť  niečim sviežim a ľahkým. A nič nekričí "svieži a ľahký" viac, ako nadýchaný obláčik krému z mascarpone a šľahačky.

Tajomstvo tohto koláča spočíva v netradičnej ingrediencii - tmavom pive. V originálnom recepte od Gimme some oven, ktorým som sa inšpirovala je hlavnou hviezdou Guinness, ale čo sme my horší pivári ako Íri? Dovolila som si nahradiť túto ostrovnú tekutú maškrtu dobrým českým tmavým ležiakom od Bohemia - Regent, ale poslúži vám aj Kaltenecker alebo Šariš. 

Okrem piva by ste si mali na nákupný lístok pripísať aj:

250 g masla
80 g kvalitného holandského kakaa (keď už zhrešiť, tak n úrovni)
150 ml 16% kyslej smotany
2 ks veľké vajcia
1 ks vanilkový struk
275 g hladkej múky
2 kl prášku do pečiva
Štipku soli
125 g hnedého trstinového cukru
125 g práškového cukru
250 g mascarpone
150 ml kyslej smotany
170 ml smotany na šľahanie (min. 31%)
1ks vanilkový cukor
2 PL Irish cream likéru Bailey´s (nepovinné)



Odporúčam všetky ingrediencie aspoň hodinu pred pečením vytiahnuť z chladničky/komory/poličiek a uložiť niekam do kuchyne, aby mali pri spracovávaní rovnakú teplotu. Rúru si zatiaľ predhrejte na 180 °C a dno formy na pečenie vysteľte papierom (ja som použila kruhovú tortovú formu, ale službu splní aj akýkoľvek plech, ktorý máte k dispozícii). 

V menšom hrnci zohrejte 250ml piva (zvyšok fľaše nech vám padne na úžitok ), maslo a kakao,  kým sa všetko maslo neroztopí  a nevznikne hladká čokoládová zmes. Tú potom odložte stranou, aby trochu vychladla.



V kuchynskom robote  rozšľahajte vajcia, smotanu a vnútro vanilkového struku. 



Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, cukor a štipku soli. Do vajcovej zmesi potom postupne pridávajte striedavo múkovú a vychladnutú čokoládovú zmes, kým nevznikne hladké cesto. Nebojte sa, ak sa vám cesto zdá riedke. Má byť presne také - malo by sa liať. 



Hotové cesto dajte do formy a pečte 30-40 minút v závislosti od rúry. Či je koláč upečený, zistíte tak, že do jeho stredu zapichnete špajdľu. Ak ju vytiahnete čistú, koláč je hotový.

Teraz prichádza skutočná tortúra - upečený koláč totiž musíte nechať desať minút odstáť a potom ho vybrať z formy a nechať ÚPLNE vychladnúť. Nesmiete si kúsok odkrojiť, akokoľvek vás tá čokoládová vôňa láka. Ale nebojte sa, aj tu vám kryjem chrbát. Aby ste sa rozptýlili a nemysleli na hriešne lákadlo, zamestná vás príprava krému. Zmiešajte mascarpone s kyslou smotanou, cukrom a Bailey´s a do vzniknutej hladkej zmesi pomaly zapracujte šľahačku zo smotany na šľahanie. Najprv do mascarpone pridajte len polovicu šľahačky, jemne vmiešajte a potom zľahka pridajte zvyšok.

Máte koláč, máte krém, už ostáva len dokončiť dielo. Ja som sa rozhodla, že jedna poctivá, hrubá vrstva vzdušného krému postačí, lebo pravdu povediac, už sa mi nechcelo dlhšie čakať. Chcela som kúsok hneď a zaraz!!! Avšak ak ste disciplinovanejší a trpezlivejší ako ja, môžete koláč pokojne rozkrojiť a krém rozdeliť medzi dva pláty a na vrch. Hotový koláč udržiavajte v chlade. 

Dobrú chuť! 



Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS